Текст як поняття теорії лінгвосинергетики - Сюта, Г. (Культура слова, 2017)
Констатовано актуальність теорії лінгвосинергетики як
сучасної інтегративної парадигми пізнання мови і тексту.
Висвітлено лінгвістичний зміст синергетичних категорій
«нелінійність» та «відкритість». Продемонстровано механізм
ризоми як принципу нелінійної організації поетичного тексту.
Простежено методологічний і термінологічний розвиток поняття
«енергія тексту». The actuality of the theory of linguistic synergetics as the modern
integrative paradigm of of language and text investigation is established.
The linguistic content of synergistic categories «nonlinearity» and
«openness» are described.
The mechanism of rhizomes as a principle of nonlinear organization
of poetic text is demonstrated. The methodological and terminological
development of the concept of «energy of the text» is traced.