"Aлмази творчості блискучі" (метафоричні нерозкладні словосполучення в українському художньому тексті) - Максим’юк, О. (Культура слова, 2017)
У статті розглянуто метафоричні нерозкладні словосполучення
іменного типу в контексті кореферентності та трансформації
синтаксичних зв’язків у структурі речення, проаналізовано
синтаксичну природу цього типу словосполучень та їх
продуктивність щодо вживання, з’ясовано, що основною структурно-
семантичною ознакою іменних метафоричних словосполучень
є вибірковість граматичних конструкцій для реалізації їх значення.
Це іменні словосполучення з родовим відмінком імені, словосполучення
з метафоризованим прикметником, кореферентним з генітивом,
а також іменні трикомпонентні моделі. The metaphorical stable phrases of nominal type in the context of
co-referential and transformation of syntactic relations in the sentence
structure is described in the article. The syntactic nature of word
combinations of this type and their productivity with respect to the use
were analyzed.It’s defined that the main structurally semantic meaning
of metaphorical nominal word-combinations, is a selective grammar
structures for the realization of their value. These nominal wordcombinations,
with the generic case name, a phrase with an adjective
metaphorization and the name of the three-components models.