Мова без "гострих кутів" (політкоректність у реаліях української мови та культури) - Карпіловська, Є. (Культура слова, 2017)
У статті розглянуто прояви політкоректності в сучасній
українській мовній практиці в зіставленні з аналогічними явищами
в інших слов’янських мовах. Проаналізовано засоби створення
політкоректних назв у їхньому пов’язанні з культурною традицією
українського народу та сучасними змінами в житті українського
суспільства. Підкреслено національну специфіку реалізації
політкоректності в сучасній українській мовній практиці. In the article the expression of political correctness in modern
Ukrainian language practice in comparison with similar phenomena in
other Slavic languages are considered. The means of creating politically
correct nominations in their relations with cultural tradition of the
Ukrainian people and modern changes in Ukrainian society are analysed.
The national specificity of political correctness realisation in modern
Ukrainian language practice are underlined.