Засади нормування лексичної системи мови в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. і художня практика - Зарінова, М. (Культура слова, 2017)
У статті розглянуто принципи і засади нормування лексичної
системи мови кінця ХІХ – початку ХХ століть у зв’язку з суспільно-
історичними обставинами, що вплинули на формування тогочасної
мовної ситуації. Висвітлено основні теоретичні настанови
мовознавців щодо стандартизації термінологічної лексики, які
стали визначальними у формуванні словника української мови
загалом. The article deals with the principles of the lexical system
standardization at late 19th and early 20th centuries in connection
with socio-historical circumstances that influenced the formation of
the linguistic situation of the time. The main theoretical guidelines of
linguists concerning standardization of terminological vocabulary, which
became the defining factors in the formation of the Ukrainian language
vocabulary in general, are highlighted.