"Я там колись зустрінуся із тілом…" (лексико-семантична парадигма тіло в сучасній українській поезії) - Дядченко, Г. (Культура слова, 2017)
У статті проаналізовано мовний вияв образної парадигми з
лексико-семантичним центром тіло в сучасній українській поезії,
зокрема висвітлено реалізацію мікропарадигм «зовнішній портрет»
і «психоемоційний портрет людини», досліджено основні напрямки
вербалізації поетичних мотивів у межах названої образної
парадигми, описано розвиток образних парадигматичних рядів з
лексичною домінантою тіло; з’ясовано відмінність компонентів
досліджуваної образної парадигми за їхньою оцінністю. Автор
статті робить висновок про реалізацію в сучасній поезії нової
мовно-естетичної концепції соматизму тіло як засобу лінгвалізації
образу людини. In the article lingual manifestation of the imaginative paradigm with
the lexical and semantical centre the body in the modern Ukrainian
poetry is analysed, the realization of the micro paradigms “human
external portrayal” and “human emotional portrayal” is lighted up,
the basic directions of the poetic motives verbalization inside these
imaginative paradigms are investigated, the evolution of imaginative
paradigmatic lines with the lexical dominant body is depicted; besides,
difference of the components of imaginative paradigm analysed for
their evaluation is explained. The author of the article comes to the
conclusion about innovative lingual and aesthetic conception of the
body somatism as an instrument of human artistic image realization in
the modern poetry.