Феномен мовної особистості українського прозаїка кінця XIX – початку XX століття в історії літературної мови - Зарінова, М. (Культура слова, 2017)
Стаття присвячена осмисленню ролі мовних особистостей
Панаса Мирного, І. Нечуя-Левицького, Б. Грінченка,
М. Коцюбинського у становленні концепцій мовного нормування
та впливу їх мовотворчості на утвердження літературного
стандарту. Визначено сутність понять мовна свідомість та
мовна особистість в історії літературної мови. Розглянуто
параметричну модель мовної особистості, простежено
взаємозв’язок між формуванням мовної компетенції митців слова
і мовною практикою письменників. The article is devoted to the reflextion on the role of language
personalities (Panas Myrnyi, I. Nechui-Levytskyi, B. Hrinchenko and
M. Kotsiubynskyi) in the formation of the language normalization
concept and their influence on the approval of the literary standard.
The essence of concepts language consciousness and language
personality is determined. The paper considers parametric model
of the language personality, the basic units of which are words. The
article attempts to trace the relationship between the formation of the
language competence of the prose writers and the practical realization
of linguistic consciousness.