Розширення семантики слова війна в публіцистичних текстах початку ХХІ століття - Панченко, Т. (Культура слова, 2017)
У статті розглядається вживання лексеми війна в мові
української періодики початку ХХІ століття. Проаналізовано
використання цього слова в тематичній групі «Воєнно-
військова сфера», а також зроблено висновки про те, що нині
відбувається проникнення слова війна в інші тематичні групи,
зокрема «Характеристика працівників влади», «Українсько-
російські відносини», «Культура», «Міжнародні відносини» тощо.
Узагальнено, що на вживання військової лексики в мові преси
найбільше впливають позамовні чинники суспільно-політичного
спрямування. На фактичному мовному матеріалі окреслено пряме і переносне
значення аналізованого слова, яке в поєднанні з прикметниками
виконує різну стилістичну роль. Крім того, досліджено
використання з переносним значенням інших слів, що належать до
військової сфери. Підсумовано, що питання вживання військової лексики
у вітчизняних ЗМІ не вичерпане та потребує подальшого дослідження. The article deals with the problem of using the lexical item «war» in
the language of the Ukrainian periodicals of the early 21st century. The
uses of this termin the thematic group «Military Sector» were analyzed,
and was found that the word «war» is now being penetrated into other
thematic groups such as «Characteristics of government authority
employees», «Ukrainian-Russian relations», «Culture», «International
relations» etc. It was generalized that the use of the military vocabulary
in the language of press is most influenced by extralinguistic factors of
socio-political orientation.
The direct and figurative meaning of the analyzed term, which, in
combination with adjectives, performs different stylistic roles, was
depicted by the actual linguistic material. In addition, the usage of the
figurative meaning of other words, which belonging to the military area,
were investigated.
It was found that the problem of the military vocabulary using in
domestic mass media is unexhausted and needs further research.