Циркулярна економіка: становлення концепції, еволюція розвитку, бар’єри, проблеми і перспективи - Трушкіна, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті досліджено еволюцію та передумови становлення, виклики та чинники розвитку циркулярної економіки. Проаналізовано й узагальнено існуючі наукові підходи до визначення поняття «циркулярна економіка», які умовно систематизовано за 9 групами: розділ економіки, парадигма, стратегія, модель, система, екологічна можливість, технологія рециклінгу, інструмент «зеленої» економіки, вид господарської діяльності. Запропоновано термін «циркулярна економіка» розглядати з трьох позицій: як сучасну парадигму розвитку логістичних систем; стратегічний напрям сталого розвитку; економічну модель, яку засновано на технології рециклінгу промислових відходів з метою досягнення сталого функціонування бізнес-моделей у національній економіці.
Виконано статистичний аналіз розвитку національної логістичної системи з урахуванням екологічної складової. Встановлено, що «зелена» трансформація логістичної системи України в умовах циркулярної економіки відбувається недостатньо ефективно. Це пов'язано з обмеженим обсягом фінансування сфери охорони навколишнього природного середовища та недостатнім розвитком системи рециклінгу промислових відходів. Ці питання вимагають розроблення комплексу відповідних інституційних заходів і прийняття кардинальних логістичних рішень з урахуванням передового європейського досвіду. В статье исследованы эволюция и предпосылки становления, вызовы и факторы развития циркулярной экономики. Проанализированы и обобщены существующие научные подходы к определению понятия «циркулярная экономика», которые условно систематизированы по 9 группам: раздел экономики, парадигма, стратегия, модель, система, экологическая возможность, технология рециклинга, инструмент «зелёной» экономики, вид хозяйственной деятельности. Предложено термин «циркулярная экономика» рассматривать с трёх позиций: как современную парадигму развития логистических систем; стратегическое направление устойчивого развития; экономическую модель, основанную на технологии рециклинга промышленных отходов с целью достижения устойчивого функционирования бизнес-моделей в национальной экономике.
Выполнен статистический анализ развития национальной логистической системы с учётом экологической составляющей. Установлено, что «зелёная» трансформация логистической системы Украины в условиях циркулярной экономики происходит недостаточно эффективно. Это связано с ограниченным объёмом финансирования сферы охраны окружающей природной среды и недостаточным развитием системы рециклинга промышленных отходов. Эти вопросы требуют разработки комплекса соответствующих институциональных мероприятий и принятия кардинальных логистических решений с учётом передового европейского опыта. The article examines the evolution and preconditions for the formation, challenges and factors of the circular economy. The existing scientific approaches to the definition of "circular economy" are analyzed and generalized. It is proposed to consider the term "circular economy" from three positions: as a modern paradigm of development of logistics systems; strategic direction of sustainable development; economic model, which is based on the technology of recycling industrial waste in order to achieve sustainable operation of business models in the national economy.
The statistical analysis of the development of the national logistics system taking into account the ecological component is performed. It is established that the "green" transformation of the logistics system of Ukraine in a circular economy is not effective enough. This is due to the limited amount of funding for environmental protection and insufficient development of the industrial waste recycling system. These issues require the development of a set of appropriate institutional measures and the adoption of radical logistics decisions, taking into account the best European experience.