Теоретико-методологічна база розробок з оцінки цінових процесів підприємства - Єрфорт, І.Ю.; Єрфорт, Ю.О. (Вісник економічної науки України, 2021)
Для визначення теоретико-методологічної бази розробок з оцінки цінових процесів підприємства проведений аналіз існуючих підходів до ціноутворення підприємства: витратного, суб’єктивного маржинального, об’єктивного маржинального. Ідея гнучкості, як здатності цінових процесів пристосовуватися, властива всім розглянутим підходам до ціноутворення, однак пріоритетні напрямки процесу пристосування істотно відрізняються. Витратний і суб'єктивний маржинальний підходи розглядають здатність цінового механізму пристосовуватися в одному певному ракурсі, абсолютизуючи в першому випадку витрати, в другому – корисність для споживача. Об'єктивний маржинальний підхід, що враховує як фактори попиту, так і пропозиції, є найбільш збалансованим, і тому, вважають автори даної роботи, найбільш прийнятною базою для розробки методичних основ оцінки цінових процесів підприємства. Їх розробка є перспективним напрямом подальших досліджень і обумовлює практичну значимість аналізу існуючих підходів до ціноутворення підприємства. Для определения теоретико-методологической базы разработок по оценке ценовых процессов предприятия проведен анализ существующих подходов к ценообразованию предприятия: затратного, субъективного маржинального, объективного маржинального. Идея гибкости, как способности ценовых процессов приспосабливаться, присуща всем рассмотренным подходам к ценообразованию, однако приоритетные направления процесса приспособления существенно отличаются. Затратный и субъективный маржинальный подходы рассматривают способность ценового механизма приспосабливаться в одном определенном ракурсе, абсолютизируя в первом случае затраты, во втором – полезность для потребителя. Объективный маржинальный подход, который учитывает как факторы спроса, так и предложения, является наиболее сбалансированным, и поэтому, считают авторы данной работы, наиболее приемлемой базой для разработки методических основ оценки ценовых процессов предприятия. Их разработка является перспективным направлением дальнейших исследований и обусловливает практическую значимость анализа существующих подходов к ценообразованию предприятия. For indicating the theoretical-methodical base of research in pricing, the authors carried out the analysis of existing approaches to pricing: cost-pricing, marginal subjective pricing and marginal objective pricing. The idea of flexibility as a possibility of pricing processes to adjust is inherent in all examined approaches to pricing, however, the key directions of adjustment process very essentially. Cost pricing and subjective marginal pricing focus on possibility of pricing mechanism to adjust only in one certain way: with regard to either the costs like in the first case or utility to the customer like in the second. The objective marginal approach to pricing which takes into consideration the factors of both supply and demand represents, in the opinion of the authors, the well-balanced option and the most suitable base for developing methodical basis of assessing pricing processes of businesses. The development of these methodical approaches is the prospective direction of the further research and testifies the practical value of analysis of the existing approaches to the pricing.