BCG-аналіз промисловості Придніпровського та Донецького економічних районів: визначення смарт-пріоритетів та стратегій розвитку - Ляшенко, В.І.; Петрова, І.П. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті визначено смарт-пріоритети промисловості Придніпровського та Донецького економічних районів та оптимальні стратегії перерозподілу фінансових потоків між різними видами економічної діяльності. Виявлено, що матриця BCG дозволяє визначити стратегічну позицію щодо кожного виду економічної діяльності промисловості та на основі аналізу цієї позиції обрати стратегію її розвитку.
Запропоновано модифіковану матрицю BCG, яка призначена для дослідження смарт-пріоритетів промисловості Придніпровського та Донецького економічних районів. Передбачено виділення чотирьох стратегічних зон матриці BCG – «Стратегічні лідери», «Поточні лідери», «Перспективні лідери» та «Депресивні сектори», що дає змогу вибрати відповідну стратегію подальшого розвитку галузей промисловості. Визначено, що для «Стратегічних лідерів» застосовується стратегія збереження лідерства; «Поточних лідерів» – стратегія отримання максимального прибутку, що спрямовується на розробку нових товарів та підтримання товарів галузей «Стратегічних лідерів»; «Перспективних лідерів» – стратегії інвестування або селективного розвитку; «Депресивних секторів» – цільова стратегія для депресивних секторів або ліквідація депресивних секторів/вихід із ринку. Визначено, що Придніпровському та Донецькому економічним районам слід зосередитися на таких smart-пріоритетах як «Стратегічні лідери» та «Перспективні лідери».
Запропоновано «режим міжнародно-публічно-приватного партнерства» для залучення інвестицій в економіку районів, який поєднує систему стимулів і пільг, обов’язкових умов й обмежень для дотримання балансу інтересів міжнародних донорів, держави і бізнесу. Наведено алгоритм введення регуляторного режиму міжнародно-публічно-приватного партнерства. В статье определены смарт-приоритеты промышленности Приднепровского и Донецкого экономических районов и оптимальные стратегии перераспределения финансовых потоков между различными видами экономической деятельности. Выявлено, что матрица BCG позволяет определить стратегическую позицию по каждому виду экономической деятельности промышленности и на основе анализа этой позиции выбрать стратегию ее развития.
Предложена модифицированная матрица BCG, которая предназначена для исследования смарт-приоритетов промышленности Приднепровского и Донецкого экономических районов. Выделены четыре стратегические зоны матрицы BCG – «Стратегические лидеры», «Текущие лидеры», «Перспективные лидеры» и «Депрессивные сектора», что позволяет выбрать подходящую стратегию дальнейшего развития отраслей промышленности. Определено, что для «Стратегических лидеров» применяется стратегия сохранения лидерства; «Текущих лидеров» – стратегия получения максимальной прибыли, направляемой на разработку новых товаров «Перспективных лидеров» и поддержания товаров отраслей «Стратегических лидеров»; «Перспективных лидеров» – стратегия инвестирования или селективного развития; «Депрессивных секторов» – целевая стратегия для депрессивных секторов или ликвидация депрессивных секторов / выход с рынка. Определено, что Приднепровскому и Донецкому экономическим районам следует сосредоточиться на таких smart-приоритетах как «Стратегические лидеры» и «Перспективные лидеры».
Предложен «режим международно-публично-частного партнерства» для привлечения инвестиций в экономику районов, который сочетает систему стимулов и льгот, обязательных условий и ограничений для соблюдения баланса интересов международных доноров, государства и бизнеса. Приведен алгоритм введения регуляторного режима международно-публично-частного партнерства. The article defines the smart priorities of the industry of the Prydneprovsk and Donetsk economic regions and the optimal strategies for the redistribution of financial flows between various types of economic activity. It was revealed that the BCG matrix allows you to determine a strategic position for each type of economic activity of the industry and, based on the analysis of this position, choose a strategy for its development.
A modified BCG matrix is proposed, which is designed to study the smart priorities of the industry of the Prydneprovsk and Donetsk economic regions. Four strategic zones of the BCG matrix are highlighted – «Strategic Leaders», «Current Leaders», «Prospective Leaders» and «Depressive Sectors», which allows you to choose a suitable strategy for the further development of industries. Determined that for the «Strategic Leaders» the strategy of maintaining leadership is applied; «Current Leaders» - a strategy of maximizing profits directed to the development of new products of «Promising Leaders» and maintaining the products of the «Strategic Leaders» industries; «Prospective Leaders» - an investment or selective development strategy; «Depressive sectors» - a target strategy for depressed sectors or the elimination of depressed sectors / exit from the market. It was determined that the Prydneprovsk and Donetsk economic regions should focus on such smart priorities as «Strategic leaders» and «Prospective leaders».
A «regime of international public-private partnership» is proposed to attract investments in the regional economies, which combines a system of incentives and benefits, mandatory conditions and restrictions to maintain a balance of interests of international donors, the state and business. An algorithm for introducing a regulatory regime for international public-private partnership is presented.