Концептуальні засади реалізації та вдосконалення експортної стратегії Запорізької області - Осадча, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті проаналізовано інструменти диверсифікації ринків. Досліджено стан розвитку експортної діяльності України та Запорізької області в умовах пандемії. Визначено основні загрози зовнішньоекономічній діяльності. Виявлено, що в Україні відсутній законодавчо обґрунтований механізм взаємодії держави та галузевих громадських організацій. Певні намагання побудувати механізм діалогу влади та бізнесу є непослідовними. Для просування цих процесів потрібні структури, які б могли чітко сформулювати органам влади свої актуальні вимоги і відстоювати інтереси своїх галузей усіма конституційно можливими засобами, тобто позиціонувати себе та захищати свої інтереси в державних органах виконавчої влади. В статье проанализированы инструменты диверсификации рынков. Исследовано состояние развития экспортной деятельности Украины и Запорожской области в условиях пандемии. Определены основные угрозы внешнеэкономической деятельности. Выявлено, что в Украине отсутствует законодательно обоснованный механизм взаимодействия государства и отраслевых общественных организаций. Определенные попытки построить механизм диалога власти и бизнеса являются непоследовательными. Для продвижения этих процессов необходимы структуры, которые бы могли четко сформулировать органам власти свои актуальные требования и отстаивать интересы своих отраслей всеми конституционно возможными средствами, то есть позиционировать себя и защищать свои интересы в государственных органах исполнительной власти. The article analyzes the tools of market diversification. The situations of the state of development of export activity of Ukraine and Zaporizhia region in the conditions of pandemic are investigated. The study identifies the main threats to foreign economic activity. In Ukraine, there is no legally justified mechanism for interaction between the state and sectoral NGOs. Some attempts by the state to build a mechanism for dialogue between government and business are inconsistent. To advance these processes, structures were needed that could clearly articulate their current demands to the authorities and defend the interests of their branches by all constitutionally possible means, ie could position themselves and defend their interests in state executive bodies.