Відтворення економічних ресурсів: інноваційний аспект - Городянська, Л.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті проведено огляд класичних теорій інноваційного розвитку, виявлено глибинні причини мотивації людини до здійснення інноваційної діяльності. На підставі огляду класичних теорій інновацій та результатів дослідження доведено, що інноваційний розвиток підприємств залежить не лише від рівня якості інтелектуального потенціалу персоналу, а й від стану його економічних ресурсів. Визначено концептуальний рівень категорій інновацій, які можуть надати уявлення про інноваційні засади відтворення економічних ресурсів та інтелектуального потенціалу персоналу на підприємствах України в сучасних економічних, військово-політичних та епідеміологічних умовах. Розроблено принципи формування нової стратегії економічного розвитку на основі наукового підходу до формування моделей управління бізнес-процесами, особливо інноваційними процесами підприємств. Їх суть продемонстровано за допомогою механізму планування інноваційного рівня відтворення економічних ресурсів на підприємстві. Розроблено модель інноваційного відтворення економічних ресурсів на підприємстві та етапи формування стратегії інноваційного розвитку підприємств у сучасному інформаційному й цифровізованому суспільстві. Встановлено, що в основі стратегії інноваційного розвитку підприємства має бути відтворення його економічних ресурсів. Це принципово нова стратегія економічного розвитку підприємства, яка потребує розробки збалансованої системи показників інноваційного відтворення економічних ресурсів. Створення та реалізація такої стратегії передбачає подолання внутрішніх перешкод з метою забезпечення тенденції інноваційного розвитку та конкурентоздатності вітчизняного підприємства. В статье проведен обзор классических теорий инновационного развития, выявлены глубинные причины мотивации человека к осуществлению инновационной деятельности. На основании обзора классических теорий инноваций и результатов исследования доказано, что инновационное развитие предприятия зависит не только от уровня качества интеллектуального потенциала персонала, но и от состояния объектов его экономических ресурсов. Определен концептуальный уровень категорий инноваций, которые могут дать представление об инновационных основах воссоздания экономических ресурсов и интеллектуального потенциала персонала на предприятиях Украины в современных экономических, военно-политических и эпидемиологических условиях. Разработаны принципы формирования новой стратегии экономического развития на основе научного подхода к формированию моделей управления бизнес-процессами, особенно инновационными процессами предприятий. Их суть продемонстрирована с помощью механизма планирования инновационного уровня воссоздания экономических ресурсов на предприятии. Разработаны модель инновационного воссоздания экономических ресурсов на предприятии и этапы формирования стратегии инновационного развития предприятий в современном информационном и цифровом обществе. Установлено, что основой стратегии инновационного развития предприятия должно быть воссоздание его экономических ресурсов. Это принципиально новая стратегия экономического развития предприятия, которая требует разработки сбалансированной системы показателей инновационного воссоздания экономических ресурсов. Создание и реализация такой стратегии предполагает преодоление внутренних препятствий с целью обеспечения тенденции инновационного развития и конкурентоспособности отечественного предприятия. The article provides an overview of the classical theories of innovative development, reveals the underlying reasons for a person's motivation to implement innovative activities. Based on a review of classical theories of innovation and research results, it is proved that the innovative development of an enterprise depends not only on the quality level of the intellectual potential of the personnel, but also on the state of the objects of its economic resources. The conceptual level of categories of innovations has been determined, which can give an idea of the innovative foundations of the reconstitution of economic resources and the intellectual potential of personnel at Ukrainian enterprises in modern economic, military-political and epidemiological conditions. The principles for the formation of a new strategy of economic development based on a scientific approach to the formation of models for managing business processes, especially innovative processes of enterprises, have been developed. Their essence is demonstrated with the help of the planning mechanism of the innovative level of reconstitution of economic resources at the enterprise. A model of innovative reconstitution of economic resources at an enterprise and stages of formation of a strategy for innovative development of enterprises in a modern information and digital society have been developed. It has been established that the basis of the strategy for the innovative development of an enterprise should be the reconstitution of its economic resources. This is a fundamentally new strategy for the economic development of an enterprise, which requires the development of a balanced system of indicators for the innovative reconstitution of economic resources. The creation and implementation of such a strategy involves overcoming internal obstacles in order to ensure the trend of innovative development and competitiveness of the domestic enterprise.