Стратегія розвитку вищої освіти України в контексті вимог до людського капіталу та євроінтеграційних процесів - Антонюк, В.П. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті обґрунтовано необхідність розробки стратегічних засад модернізації системи вищої освіти України у відповідності до сучасних потреб суспільного розвитку та євроінтеграційних процесів. Здійснено аналіз формування освітньої політики в Україні та визначення її стратегічних векторів розвитку упродовж всього періоду незалежності. Виявлено посилення орієнтації системи вищої освіти на європейський освітній простір, певні модернізаційні зміни в СВО. Однак вони не забезпечили стійких прогресивних змін у системі вищої школи, вирішення існуючих проблем та подолання відставання СВО від розвинених країн. Здійснено експертизу проєкту Стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 роки, зроблено оцінку його позитивних параметрів та визначено низку упущень і слабких місць, які будуть обмежувати його роль у суттєвій модернізації української вищої школи відповідно до потреб розвитку людського капіталу та сучасних трансформаційних процесів у суспільстві, перешкоджати модернізації самої вищої школи та її євроінтеграційному вектору розвитку. Вони стосуються: слабкого концептуального обґрунтування провідної ролі вищої освіти в сучасному суспільному прогресі; недостатньої орієнтації Стратегії на основних стейкхолдерів СВО, передусім роботодавців, які формують ринок праці для випускників вищих навчальних закладів, та споживачів освітніх послуг – студентської молоді та населення в цілому; недостатнього врахування широких можливостей для розвитку цифровізації університетів; пріоритетної потреби формування у студентів рис інноваційності і підприємливості; необхідності більшої орієнтації діяльності вищих навчальних закладів на потреби розвитку регіонів. Зроблено низку пропозицій з удосконалення проєкту Стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 роки. В статье обосновывается необходимость разработки стратегических подходов к модернизации системы высшего образования Украины в соответствии с текущими потребностями социального развития и евроинтеграционных процессов. Осуществлен анализ формирования образовательной политики в Украине ее стратегических приоритетов на протяжении всего периода независимости. Выявлено усиление ориентации системы высшего образования Украины в европейское образовательное пространство, отмечены определенные изменения в модернизации высшей школы. Однако они не обеспечивают устойчивых прогрессивных изменений в системе высшего образования, решения существующих проблем и преодоления отставания отечественной СВО от развитых стран. Проведена экспертиза проекта Стратегии развития высшего образования на 2021-2031 годы, сделана оценка ее положительных параметров и выявлен ряд упущений и недостатков, которые ограничат ее роль в существенной модернизации украинской высшей школы в соответствии с потребностями развития человеческого капитала и в современных процессах трансформации общества, могут препятствовать модернизации самой высшей школы и ее евроинтеграционному вектору развития. Они связаны со слабым концептуальным обоснованием ведущей роли высшего образования в современном социальном прогрессе; отсутствием должного внимания Стратегии к основным заинтересованным сторонам СВО, в первую очередь к работодателям, которые формируют рынок труда для выпускников высших учебных заведений, а также к потребителям образовательных услуг – студентам и населению в целом. В подготовленном проекте Стратегии недостаточно учтены широкие возможности цифровизации для развития вузов, приоритетная необходимость формирования у студентов навыков инновационности и предпринимательства, необходимость большей ориентации деятельности высших учебных заведений на потребности развития регионов. The article substantiates the need to develop strategic approaches to the modernization of the higher education system in Ukraine in accordance with the current needs of social development and European integration processes. The analysis of the formation of educational policy in Ukraine and its strategic priorities throughout the entire period of independence is carried out. Revealed the strengthening of the orientation of the higher education system (HES) in Ukraine in the European educational space, noted certain changes in the modernization of higher education. However, they do not provide sustainable progressive changes in the higher education system, solving existing problems and overcoming the lag of the domestic system of higher education from developed countries. An examination of the draft Strategy for the Development of Higher Education for 2021-2031 was carried out, an assessment of its positive parameters was made, and a number of omissions and shortcomings were identified that would limit its role in the significant modernization of Ukrainian higher education in accordance with the needs of human capital development and in modern processes of transformation of society, can hinder modernization of the highest school and its European integration vector of development. They are associated with a weak conceptual substantiation of the leading role of higher education in modern social progress; lack of adequate attention of the Strategy to the main stakeholders of the HES, primarily to employers who form the labor market for graduates of higher educational institutions, as well as to consumers of educational services - students and the population in general. The prepared draft Strategy does not sufficiently take into account the wide possibilities of digitalization for the development of universities, the priority need to develop students' skills of innovation and entrepreneurship, the need for a greater orientation of the activities of higher education institutions to the needs of regional development.