Аналіз технологій доставки LTL вантажів з точки зору економічних, екологічних та соціальних витрат - Савченко, Л.В.; Гриценко, С.І. (Вісник економічної науки України, 2021)
Одним із основних напрямів покращення якості надання транспортних послуг є наближення рівня сервісу та розвитку інфраструктури до європейських стандартів, підвищення рівня безпеки та зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище.
Відповідно, зростає роль комплексного розгляду логістичних рішень; раціональність більше не розглядається тільки в економічних величинах (витрати, прибутки, термін окупності тощо), але й з точки зору впливу на навколишнє соціально-природне середовище (шкідливі викиди, ДТП, дорожні затори, шум тощо).
Метою статті є розгляд системи перевезень LTL вантажів з точки зору різних компонентів економічних та соціально-екологічних впливів та відповідних витрат.
У статті зроблено аналіз та подано власне бачення базової термінології та понять, пов’язаних з перевезенням LTL вантажів.
Проаналізовано існуючий попит на перевезення LTL вантажів між регіонами України та визначено значну (більше 50%) частку попиту на такі перевезення серед загальної кількості запитів на доставку між областями країни.
Процес доставки LTL вантажів розглянуто на базі взаємодії відповідних стейкхолдерів, перелік та характеристика яких визначена для консолідованої та неконсолідованої технології доставки.
Основна увага приділена оцінці системи економічних та соціально-екологічних взаємовпливів, що супроводжують процес доставки, а також відповідним витратам та втратам. Викладено основні компоненти витрат, що, на думку авторів, мають прийматися до уваги при оцінці доцільності застосування тієї чи іншої технології перевезень LTL вантажів. Також сформульовано набір чинників, які впливають на межі доцільності застосування консолідованої технології доставки LTL вантажів. Одним из основных направлений улучшения качества предоставления транспортных услуг является приближение уровня сервиса и развития инфраструктуры к европейским стандартам, повышение уровня безопасности и уменьшения негативного воздействия на окружающую среду.
Соответственно, возрастает роль комплексного рассмотрения логистических решений; рациональность больше не рассматривается только в экономических величинах (расходы, доходы, срок окупаемости и т.д.), но и с точки зрения воздействия на окружающую социально-природную среду (вредные выбросы, ДТП, дорожные заторы, шум и т.д.).
Целью статьи является рассмотрение системы перевозок LTL грузов с точки зрения различных компонентов экономических и социально-экологических воздействий и соответствующих расходов.
В статье сделан анализ и дано собственное видение базовой терминологии и понятий, связанных с перевозкой LTL грузов.
Проанализирован существующий спрос на перевозки LTL грузов между регионами Украины и определена значительная (более 50%) доля спроса на такие перевозки среди общего количества запросов на доставку между областями страны.
Процесс доставки LTL грузов рассмотрен на базе взаимодействия соответствующих стейкхолдеров, перечень и характеристика которых определены для консолидированной и неконсолидированной технологии доставки.
Основное внимание уделено оценке системы экономических и социально-экологических взаимодействий, сопровождающих процесс доставки, а также соответствующим расходам и потерям. Изложены основные компоненты затрат, которые, по мнению авторов, должны приниматься во внимание при оценке целесообразности применения той или иной схемы доставки LTL грузов. Также сформулирован набор факторов, которые оказывают влияние на границы целесообразности применения консолидированной технологии доставки LTL грузов. One of the main directions for improving the quality of the provision of transport services is to bring the level of service and infrastructure development to European standards, increase the level of safety and reduce the negative impact on the environment.
Accordingly, the role of an integrated consideration of logistics solutions increases; rationality is no longer considered only in economic terms (expenses, income, payback period, etc.), but also in terms of the impact on the surrounding social and natural environment (harmful emissions, road accidents, traffic congestion, noise, etc.).
The purpose of the article is to examine the LTL cargo delivery system in terms of various components of economic and socio-environmental impacts and associated costs.
The authors analyze and gives their own vision of the basic terminology and concepts related to the transportation of LTL cargo.
The existing demand for LTL cargo transportation between regions of Ukraine has been analyzed and a significant (more than 50%) share of demand for such transportation among the total number of requests for delivery between regions of the country has been determined.
The process of LTL cargo delivery is considered on the basis of the interaction of the relevant stakeholders, the list and characteristics of which are determined for a consolidated and non-consolidated delivery technology.
The main attention is paid to the assessment of the system of economic and socio-ecological interactions accompanying the delivery process, as well as the corresponding costs and losses. The main components of costs are stated, which, according to the authors, should be taken into account when assessing the feasibility of applying a particular scheme of LTL cargo delivery. A set of factors that affect the boundaries of the expediency of using the consolidated technology of LTL cargo delivery has also been formulated.