Стратегічні імперативи розвитку логістичної інфраструктури України в умовах економіки замкненого циклу - Шкуренко, О.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
Статтю присвячено визначенню стратегічних імперативів розвитку логістичної інфраструктури України в умовах формування нової економічної моделі – парадигми економіки замкненого циклу. Обґрунтовано, що ефективне функціонування економіки будь-якої країни неможливе без створення належної логістичної інфраструктури як фактору формування сукупного попиту, тобто середовища, в якому здійснюється переміщення товарів. Загалом високий рівень розвитку логістики в умовах формування економіки замкненого циклу забезпечує такі позитивні ефекти: зниження вартості товарів і послуг, створення нових робочих місць, збільшення обороту оптової та роздрібної торгівлі і підвищення сервісу обслуговування покупців, підвищення інвестиційної привабливості територій з розвиненою транспортно складською інфраструктурою, поліпшення екологічної обстановки завдяки оптимізації транспортної інфраструктури, збільшення доходів держави від реалізації транзитного потенціалу. Саме такі аспекти підтверджують актуальність дослідження.
Проаналізовано місце України протягом 2010-2018 рр. за індексом ефективності логістики, що розраховується світовим банком. Доведено, що за складовими індексу ефективності логістики найгірша ситуація складається з якістю логістичної інфраструктури внаслідок високого рівня фізичного та морального зносу, що сповільнює розвиток країни в цілому. Представлено взаємозв’язок між складовими (ефективність митної обробки вантажу; якість логістичної інфраструктури; міжнародні вантажовідправлення; якість логістичних послуг; контроль і відстеження вантажів; своєчасність доставки вантажів) та індексом ефективності логістики. Запропоновано стратегічні орієнтири розвитку логістичної інфраструктури в умовах створення нової економічної моделі з орієнтацією на економіку замкненого циклу, що є складовою національної логістичної стратегії, метою якої є гармонізація інтересів учасників економічного процесу в соціально-економічному середовищі, а її основні напрями мають бути спрямовані на удосконалення параметрів вхідних потоків ресурсів на основі покращення зв’язків з суб’єктами підприємництва; удосконалення внутрішніх потоків, тобто результатів і погодженості дій; удосконалення зв’язків зі споживачами, забезпечення найбільш точної відповідності вихідних потоків товарів та послуг з їх вимогами. Статья посвящена определению стратегических императивов развития логистической инфраструктуры Украины в условиях формирования новой экономической модели – парадигмы экономики замкнутого цикла. Обосновано, что эффективное функционирование экономики любой страны невозможно без создания надлежащей логистической инфраструктуры как фактора формирования совокупного спроса, то есть среды, в которой осуществляется перемещение товаров. В целом высокий уровень развития логистики в условиях формирования экономики замкнутого цикла обеспечивает следующие положительные эффекты: снижение стоимости товаров и услуг, создание новых рабочих мест, увеличение оборота оптовой и розничной торговли и повышения сервиса обслуживания покупателей, повышение инвестиционной привлекательности территорий с развитой транспортно-складской инфраструктурой, улучшение экологической обстановки благодаря оптимизации транспортной инфраструктуры, увеличение доходов государства от реализации транзитного потенциала. Именно такие аспекты подтверждают актуальность исследования.
Проанализировано место Украины в течение 2010-2018 гг. по индексу эффективности логистики, рассчитываемый Всемирным банком. Доказано, что по составляющим индекса эффективности логистики, худшая ситуация складывается с качеством логистической инфраструктуры вследствие высокого уровня физического и морального износа, что замедляет развитие страны в целом. Представлена взаимосвязь между составляющими (эффективность таможенной обработки груза, качество логистической инфраструктуры, международные грузоотправления, качество логистических услуг, контроль и отслеживание грузов; своевременность доставки грузов) и индексом эффективности логистики. Предложены стратегические ориентиры развития логистической инфраструктуры в условиях создания новой экономической модели с ориентацией на экономику замкнутого цикла, являющейся составляющей национальной логистической стратегии, цель которой – гармонизация интересов участников экономического процесса в социально-экономической среде, а ее основные направления должны быть ориентированы на совершенствование параметров входящих потоков ресурсов на основе улучшения связей с субъектами предпринимательства; совершенствование внутренних потоков, то есть результатов и согласованности действий; совершенствование связей с потребителями, обеспечение наиболее точного соответствия выходных потоков товаров и услуг с их требованиями. The article is devoted to the definition of strategic imperatives for the development of logistics infrastructure of Ukraine in the conditions of formation of a new economic model - the paradigm of the closed cycle economy. It is substantiated that the effective functioning of the economy of any country is impossible without the creation of proper logistics infrastructure as a factor in the formation of aggregate demand, in the environment in which the movement of goods. In general, the high level of logistics development in a closed cycle economy provides the following positive effects: reducing the cost of goods and services, creating new jobs, increasing the turnover of wholesale and retail trade and improving customer service, increasing the investment attractiveness of developed transport infrastructure, improving environmental situation due to the optimization of transport infrastructure, increasing state revenues from the realization of transit potential. These are the aspects that confirm the relevance of the study.
The place of Ukraine during 2010-2018 is analyzed according to the logistics efficiency index calculated by the World Bank. It is proved that according to the components of the logistics efficiency index, the worst situation is with the quality of logistics infrastructure due to the high level of physical and moral deterioration, which slows down the development of the country as a whole. The relationship between the components (efficiency of customs processing of cargo; quality of logistics infrastructure; international shipments; quality of logistics services; control and tracking of goods; timeliness of cargo delivery) and the index of logistics efficiency are presented. Strategic guidelines for the development of logistics infrastructure in terms of creating a new economic model with a focus on the closed cycle economy, which is part of the national logistics strategy, which aims to harmonize the interests of economic process participants in the socio-economic environment, its main directions should be aimed at improving parameters. incoming flows of resources based on improving relations with business entities; improvement of internal flows, in results and coherence of actions; improving relations with consumers, ensuring the most accurate compliance of outgoing flows of goods and services with their requirements.