Структурні зміни сукупних доходів домогосподарств України в умовах цифровізації - Піжук, О.І. (Вісник економічної науки України, 2021)
У рамках даного наукового дослідження ми припускали, що цифровізація є одним із факторів впливу на зростання добробуту населення України, головним критерієм якого є сукупний дохід домогосподарств. Для підтвердження визначеної гіпотези нами були використані загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема порівняльного аналізу та синтезу – при дослідженні динаміки зростання сукупних доходів домогосподарств України у порівнянні з іншими країнами світу та визначення рівня доступу останніх до мережі Інтернет; регресійного аналізу – при встановленні взаємозв’язку між детермінантами та сукупним доходом домогосподарств України тощо.
Використовуючи регресійний аналіз, на основі статистичних даних за період 2001-2019 рр. щодо сукупних доходів населення України (Y) та відсотку домогосподарств, що мають підключення до мережі Інтернет (змінна х) доведено гіпотезу про те, що цифровізація здійснює вплив на рівень сукупного доходу домогосподарств шляхом виявлення залежності Y від х. На етапі специфікації була обрана парна експоненціальна регресія, параметри якої оцінені методом найменших квадратів. Статистична значимість рівняння регресії перевірена за допомогою коефіцієнта детермінації і критерію Фішера. Встановлено, що в досліджуваній ситуації загальна варіабельність сукупних середньомісячних доходів домогосподарств України пояснюється змінною х, тобто часткою домогосподарств, що мають доступ до мережі Інтернет. Дана гіпотеза також знайшла своє підтвердження у результаті побудови рівняння регресії на основі просторових даних щодо сукупного доходу домогосподарств низки країн світу і відсотку їх підключення до мережі Інтернет станом на 2019 р.
Математичним інструментом для прогнозування структурних змін у сукупних доходах домогосподарств України в умовах цифровізації було обрано теорію дискретних Марківських процесів, так звану теорію ланцюгів Маркова, що дозволяє розглянути зміну структури заданої сукупності як стохастичний (випадковий) процес. В рамках данного научного исследования мы предполагали, что цифровизация является одним из факторов влияния на рост благосостояния населения Украины, главным критерием которого является совокупный доход домохозяйств. Для подтверждения определенной гипотезы нами были использованы общенаучные и специальные методы познания, в частности сравнительного анализа и синтеза – при исследовании динамики роста совокупных доходов домохозяйств Украины в сравнении с другими странами мира и определения уровня доступа последних к сети Интернет; регрессионного анализа – при установлении взаимосвязи между детерминантами и совокупным доходом домохозяйств Украины и др.
Используя регрессионный анализ, на основе статистических данных за период 2001-2019 гг. относительно совокупных доходов населения Украины (Y) и процента домохозяйств, имеющих подключение к сети Интернет (переменная х), доказана гипотеза о том, что цифровизация оказывает влияние на уровень совокупного дохода домохозяйств путем выявления зависимости Y от х. На этапе спецификации была выбрана парная экспоненциальная регрессия, параметры которой оценены методом наименьших квадратов. Статистическая значимость уравнения регрессии проверена с помощью коэффициента детерминации и критерия Фишера. Установлено, что в исследуемой ситуации общая вариабельность совокупных среднемесячных доходов домохозяйств Украины объясняется переменной х, то есть долей домохозяйств, имеющих доступ к сети Интернет. Данная гипотеза также нашла свое подтверждение в результате построения уравнения регрессии на основе пространственных данных относительно совокупного дохода домохозяйств ряда стран мира и процента их подключения к сети Интернет по состоянию на 2019 г.
Математическим инструментом для прогнозирования структурных изменений в совокупных доходах домохозяйств Украины в условиях цифровизации была избрана теория дискретных Марковских процессов, так называемая теория цепей Маркова, позволяющая рассмотреть изменение структуры заданной совокупности как стохастический (случайный) процесс. In the framework of this research, we assumed that digitalization is one of the factors influencing the growth of welfare of the population of Ukraine, the main criterion of which is the total household income. To confirm this hypothesis, we used general and unique methods of cognition, in particular comparative analysis and synthesis – in studying the dynamics of growth of total household income in Ukraine compared to other countries and determining the level of access to the Internet; regression analysis – in establishing the relationship between the determinants and the total income of households in Ukraine, etc.
Using regression analysis, based on statistics for the period 2001-2019 on the total income of the population of Ukraine (Y) and the percentage of households with Internet connection (variable x), we hypothesized that digitalization has an impact on the level of total household income by detecting the dependence of Y on x. The parameters were estimated using the least-squares method at the specification stage, and even exponential regression was chosen. The statistical significance of the regression equation was verified using the coefficient of determination and Fisher's test. It is established that in the studied situation, the general variability of the total average monthly income of households in Ukraine is explained by the change x, i.e., the share of households with access to the Internet. This hypothesis also confirmed by constructing a regression equation based on spatial data on household income in several countries and the percentage of their connection to the Internet as of 2019.
The theory of discrete Markov processes, the so-called Markov chain theory, was chosen as a mathematical tool for forecasting structural changes in the total income of Ukrainian households in the conditions of digitalization, which allows considering the change in the structure of a given population as a stochastic (random) process.