Особливості та перспективи Індустрії 4.0 в економіці України (науковий огляд) - Задорожний, Г.В.; Дуна, Н.Г.; Задорожна, О.Г.; Абраменко, А.; Іванова, М.; Клецова, Ю.; Личко, Ю.; Травкіна, К.; Чорна, А. (Вісник економічної науки України, 2021)
Дослідження виконано в межах науково-дослідної роботи «Духовно-ноосферо-сталий господарський розвиток як проривна теорія постнекласичної економічної науки (методологічні засади формування)» (номер держреєстрації 0117U004936).
Обґрунтовано гіпотезу про те, що на сьогодні економічні трансформації на рівні світового і національного господарства обумовлюються комплексним впливом мегатрендів сучасності, перш за все пандемією COVID-19 і цифровізацією економіки та суспільства.
Розкрито характер і ступінь впливу глобальних тенденцій та процесів Індустрії 4.0 та цифровізації на доленосні сфери життєзабезпечення в Україні. Систематизовано та структуровано систему теоретичних поглядів на глобальний тренд Індустрії 4.0, за якими відбуваються найбільш вагомі зміни в соціально-економічній сфері. Розроблено практичні рекомендації щодо необхідності переходу на модель «Індустрія 4.0» в окремих найбільш значимих галузях господарського розвитку. Визначено послідовність розвитку платформи «Індустрія 4.0» в економіці України. Исследование выполнено в рамках научно-исследовательской работы «Духовно-Ноосферо-устойчивое хозяйственное развитие как прорывная теория постнеклассической экономической науки (методологические основы формирования)» (номер госрегистрации 0117U004936).
Обоснована гипотеза о том, что сегодня экономические трансформации на уровне мирового и национального хозяйства обусловливаются комплексным воздействием мегатрендов современности, прежде всего пандемией COVID-19 и цифровизацией экономики и общества.
Раскрыты характер и степень влияния глобальных тенденций и процессов Индустрии 4.0 и цифровизации на судьбоносные сферы жизнеобеспечения в Украине. Систематизирована и структурирована система теоретических взглядов на глобальный тренд Индустрии 4.0, по которым происходят наиболее существенные изменения в социально-экономической сфере. Разработаны практические рекомендации о необходимости перехода на модель «Индустрия 4.0» в отдельных наиболее значимых отраслях хозяйственного развития. Определена последовательность развития платформы «Индустрия 4.0» в экономике Украины. The research was performed within the research work "Spiritually-noosphere-sustainable economic development as a breakthrough theory of post-classical economics (methodological principles of formation)" (state registration number 0117U004936).
The hypothesis is substantiated that today economic transformations at the level of world and national economy are caused by complex influence of modern megatrends, first of all by COVID-19 pandemic and digitalization of economy and society.
The nature and degree of influence of global trends and processes of Industry 4.0 and digitalization on the fateful spheres of life support in Ukraine are revealed. The system of theoretical views on the global trend of Industry 4.0 is systematized and structured, according to which the most significant changes in the socio-economic sphere take place. Practical recommendations have been developed on the need to switch to the Industry 4.0 model in some of the most important areas of economic development. The sequence of development of the Industry 4.0 platform in the economy of Ukraine is determined.