Типи лексичних експресивів в ідіолекті Олеся Гончара - Бойко, Н. (Культура слова, 2018)
Стаття присвячена аналізові типів лексичних експресивів,
які функціонують в ідіолекті Олеся Гончара. Установлено, що в
мовотворчості письменника функціонально-семантична категорія
експресивності репрезентована денотативно-конотативним,
конотативним та образно-конотативним типами лексичних
експресивів. У складі експресивів із образно-конотативним типом
лексичної експресивності виокремлено три групи: 1) оказіональні
слова; 2) лексичні одиниці з актуалізованими в контексті узуальними
емотивно-оцінними значеннєвими планами; 3) метафоризовані
(семантично похідні) лексичні одиниці, що постали центрами
індивідуально-авторських тропеїчних структур. З'ясовано,
що в ідіолекті Олеся Гончара домінують лексичні одиниці з
конотативним та образно-конотативним типами експресивності. The article is devoted to the analysis of lexical expressionsʼ types
in the idiolect of Oles Honchar. It was established that in the ideology
of Oles Honchar, the functional-semantic category of expressiveness is
represented by denotative-connotative, connotative, and figurativelyconotative
types of lexical expressions. In the composition of expressions
with the figurative-connotative type of lexical expressiveness, three
groups are distinguished: 1) occasional words; 2) lexical units with
actualized in the context of the visual and emotional sensory plans;
3) metaphorized (semantically derivative) lexical units that emerged
as the centers of individual authorʼs tropical structures. It is revealed
that lexical units with connotative and figuratively-connotative types of
expressiveness dominate in the idiolect of Oles Honchar.