"І звідти, з синього неба, білосніжні перла летять..." (кольороназви у новелі Олеся Гончара "Залізний острів") - Яценко, Н. (Культура слова, 2018)
Стаття присвячена розгляду семантики й образних
можливостей колоративів у новелі О. Гончара «Залізний
острів». Зʼясовано, що основний композиційний прийом, на
якому тримається твір, – це контраст. Протиставлення
невмирущої краси природи, життя й неприродності
сталевого острова, старого проіржавілого корабля
передають художні означення синій, сталевий. Кольороназви
у різних граматичних формах відтворюють індивідуально-
авторську картину світу, утворюють структури тропів.
Деякі прикметники вжито з фауно- і флорономенами.
Використання назв синього кольору домінує в мовній палітрі
письменника. The article deals with the semantics and imaginative
possibilities of the colors in O. Honcharʼs short story «The
iron island» analysis. It is revealed that the main compositional
trick of the work is contrast. The opposition of the undying
flavor of nature, life and the unnatural of the iron island, old
rusted fast ship is reflected in the blue and iron adjectives. The
coloronomena reflects the authorʼs individual picture of the world
and represented by different grammatical forms, demonstrating
its imaginative structure of the color tropeїc paradigm. Some
adjectives used with the fauno- and coloronomena. And usage
of the blue color is dominative in the speech palette of the great
master.