Стилістика – механізм формування і розвитку літературної мови - Єрмоленко, С. (Культура слова, 2018)
Авторка статті розглядає роль стилістичних досліджень в історії українського академічного мовознавства, простежує зв’язок стилістики з теорією та історією літературної мови, культурою мови, соціолінгвістикою, лексикологією та лексикографією, структурною лінгвістикою, психолінгвістикою, перекладознавством, філософією культури. Оцінено значення теорії словесності О. О. Потебні для розвитку лінгвопсихологічного напрямку дослідження мови, рецептивно-діяльнісного підходу до стилістичних ресурсів мови. The author of the article analyzes the role of stylistic research in the history of Ukrainian academic linguistics and traces the connection of stylistics with the theory and history of literary language, language culture, sociolinguistics, lexicology and lexicography, structural linguistics, psycholinguistics, translation studies, philosophy of culture. The author evaluates the importance of O. O. Potebnia’s theory of literature for development linguosychological direction of language study, receptiveactivity approach to stylistic resources of language.