Задачі Олекси Синявського до курсу української мови (з неопублікованого) - Тищенко, О. (Культура слова, 2018)
Пропонуємо до уваги матеріали Олекси Синявського, призначені
для іспиту або заліку в Харківському інституті народної освіти:
насамперед це завдання з фонетики, морфології та синтаксису,
подеколи розглянуті через призму діалектології або історії мови.
Для фактичного мовного матеріалу О. Н. Синявський обрав твори
класиків і сучасників, художню літературу (більшою мірою) і
народні вислови, етнографічні записи і мову преси, ділову мову і
мову перекладів. «Задачі» самі є мовним джерелом для різного типу
досліджень динаміки мовної норми. In the article we offer the not published materials of Oleksa Synyavskyі
intended for examination or crediting at the Kharkiv Institute of Public
Education, primarily phonetics, morphology and syntax, which are often
considered through the prism of the history of language and dialectology.
O. N. Synyavskyi chose both classics and contemporaries, and fiction (to
a greater extent), and folk sayings, and ethnographic records, and the
language of the press, and the business language, and the language of
translations for the actual linguistic material. “Tasks” are a linguistic
source (both in the part of the citation and in the author’s language) for
different types of studies of the dynamics of the linguistic norm.