До спостережень над мовою Т. Шевченка - Пилинський, М. (Культура слова, 2018)
«Передмова» до поеми «Гайдамаки», «Панове субскрибенти!», «Передмова» до «Кобзаря» 1847 р. Друкуємо за виданням: Пилинський М. М. До спостережень над мовою Т. Шевченка («Передмова» до поеми «Гайдамаки», «Панове субскрибенти!», «Передмова» до «Кобзаря» 1847 р.). Слово і труд. Київ, 1976. С. 104 – 114.