Термінологія як об’єкт сучасної загальномовної лексикографії - Боярова, Л. (Культура слова, 2018)
У статті порушено питання добору термінологічної лексики до
загальномовних словників різного типу. Це питання розглядається
на матеріалі двох академічних тлумачних словників української
мови та двох академічних російсько-українських словників,
опублікованих у ХХІ столітті. Аналіз цих лексикографічних праць
засвідчує, що укладачі загальномовних словників традиційно
добирають термінологічну лексику за критерієм поширеності
термінів. У статті запропоновано вводити термінологічну лексику
до загальномовних словників за трьома критеріями: критерієм
когнітивно-комунікативної значущості терміна, критерієм
нормативності терміна та критерієм сучасності терміна. This article deals with selecting a terminological vocabulary for
general-purpose language dictionaries of different types. The issue
is considered on the basis of two academic explanatory Ukrainian
dictionaries and two academic Russian-Ukrainian dictionaries published
in the 21st century. The analysis of these lexicographic works shows
that the compilers of general language dictionaries traditionally select
terminological vocabulary according to the criterion of prevalence of
terms. This article proposes to include the terminological vocabulary into
general dictionaries according to three criteria: criterion of cognitive-communicative significance of a term, criterion of a term’s being normative and criterion of modernity of a term.