З оточення Пантелеймона Куліша: Григорій Честахівський і Маруся Денисенко - Нахлік, Є. (Iнститут лiтератури iм. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті на широкій джерельній базі досі найдокладніше розкрито особисті стосунки П. Куліша з учасником Петербурзької української громади кінця 1850-х – першої половини 1860-х рр. Г. Честахівським та зарученою з ним Марусею Денисенко, яку він привіз до Петербурга з Канева 1861 року. Її уперше ідентифіковано як адресатку віршованих послань Куліша «До Марусі Т*» і «До землячки». Висвітлено інші факти з життя Г. Честахівського, його інтимні зближення і розходження з Марусею та участь П. Куліша, М. Костомарова, Марка Вовчка, М. Максимовича, сім'ї Вас. та Н. Білозерських у її долі. В статье на основании многих источников наиболее подробно раскрыто личные отношения П. Кулиша с участником Петербургской украинской громады конца 1850-х – первой половины 1860-х гг. Г. Честаховским и обручённой с ним Марусей Денисенко, которую он привёз в Петербург из Канева в 1861 г. Её же впервые идентифицировано как адресата стихотворных посланий Кулиша «К Марусе Т*» и «К землячке». Освещены другие факты из жизни Г. Честаховского, его интимные сближения и расхождения с Марусей и участие П. Кулиша, Н. Костомарова, Марко Вовчок, М. Максимовича, семьи Вас. и Н. Белозерских в её судьбе. The article, most detailed so far, aims to investigate personal relationship between P. Kulish and St. Petersburg’s Ukrainian community member of the end of 1850s – first half of 1860s – H. Chestahivsky and his fiancée M. Denysenko, whom the latter invited to St. Petersburg from Kaniv in 1861, based on the broad sources’ list. She was first identified as the addressee of Kulish’s poetic epistles To Marusya T* and To the fellow countrywoman. The author of the article enlightened other facts of H. Chestahivsky’s life, his intimacy and discrepancy with Marusya as well as the participation of P. Kulish, M. Kostomarov, Мarko Vovchok, М. Maksymovych, V. and N. Bilozersky family in their life and fate.