Про результати виконання цільової програми наукових досліджень НАН України "Мінерально-сировинна база України як основа безпеки держави" (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 3 березня 2021 р.) - Старостенко, В.І. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді наведено найважливіші результати виконання цільової програми наукових досліджень НАН України «Мінерально-сировинна база України як основа безпеки держави». Зазначено, що програму було спрямовано
на науково-методичну підтримку розвитку мінерально-сировинної бази
України та протидію деградації геологічної галузі, яка критично впливає
на економічну, соціально-політичну й геополітичну стабільність та життєзабезпечення населення. З метою продовження досліджень запропоновано започаткувати цільову програму наукових досліджень НАН України
«Критичні та стратегічні мінеральні ресурси України за умов глобалізації
та змін клімату» на 2021–2025 рр. The report presents the most important results of the implementation of the target research program of the NAS of
Ukraine “Mineral Resources of Ukraine as the Basis for State Security.” It is noted that the program was aimed at
scientific and methodological support for the development of mineral resources of Ukraine and combating the degradation
of the geological industry, which critically affects the economic, socio-political and geopolitical stability and livelihood
of the population. In order to continue research, it is proposed to launch a targeted research program of the NAS of
Ukraine “Critical and strategic mineral resources of Ukraine in the context of globalization and climate change” for
2021-2025.