Незнайомий Михайло Грушевський - Бурлака, Г. (Iнститут лiтератури iм. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
Уперше публікується одне з оповідань М. Грушевського, створене 1895 р. У ньому порушено проблеми свободи совісті, патріотизму, громадянського обов’язку. Соціально-психологічний конфлікт і низка інших формальних прикмет цього тексту є типовими для Грушевського-прозаїка й доповнюють наше уявлення про його багатогранний талант. Впервые публикуем один из рассказов М.Грушевского, написанный в 1895 г. В нем затронуты проблемы свободы совести, патриотизма, гражданского долга. Социально-психологический конфликт и некоторые другие формальные признаки этого текста типичны для Грушевского-прозаика и дополняют наши представления о его многогранном таланте. The story of Mykhailo Hrushewsky written in 1895 is published for the first time. It deals with problems of conscience, patriotism, civic duty Social and psychological conflict and some other formal features of this text are typical for Hrushewsky as a prose writer.