Сучасний стан та інноваційні перспективи новітніх розробок у галузі порошкової металургії та композиційних матеріалів (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 31 березня 2021 р.) - Баглюк, Г.А. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді наведено найважливіші результати фундаментальних і прикладних досліджень у галузі порошкової металургії та композиційних матеріалів,
проведених в Інституті проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича
НАН України, який протягом багатьох років був і залишається головною
організацією в країні, що координує наукову і науково-технічну діяльність
у галузі порошкової металургії. Розробки Інституту впроваджено на підприємствах оборонно-промислового комплексу, авіабудівної та ракетно-космічної галузей України. На виконання урядових рішень триває процес
створення на базі Інституту матеріалознавчого центру з оцінювання відповідності та взаємозамінності матеріалів критичного імпорту з метою задоволення потреб вітчизняних підприємств. The report presents the most important results of basic and applied research in the field of powder metallurgy and
composite materials, conducted at the Institute for Problems of Materials Science of the NAS of Ukraine, which for many
years was and remains the main organization in the country that coordinates scientific and scientific-technical activities
in the field of powder metallurgy. Developments of the Institute have been implemented at the enterprises of the defenseindustrial
complex, aircraft-building and rocket-space industries of Ukraine. It is proposed to create a materials science
center on the basis of the Institute to assess the conformity and interchangeability of critical import materials to meet the
needs of domestic enterprises.