Невідомі автобіографічні записи О. Олеся - Лисенко, Н. (Iнститут лiтератури iм. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті досліджуються невідомі автобіографічні записи українського письменника О. Олеся. На основі джерельних документів, зокрема листування, встановлюється датування спогадів. Написані в еміграції автобіографічні спогади розширюють уявлення про життєвий та творчий шлях письменника, що сприяє створенню достовірної та об’єктивної наукової біографії О. Олеся. В статье исследуются неизвестные автобиографические записи украинского писателя О. Олеся. На основании архивных документов, в частности эпистолярного наследия, уточнено датирование воспоминаний. Созданные в эммиграции автобиографические воспоминания дополняют представление о жизненном и творческом пути писателя, что способствует созданию правдивой и объективной научной биографии О. Олеся. The autobiographical notes of Ukrainian famous writer O. Oles’s autobiographical notes are studied in this article. The date of these notes are determined using archival materials, in particular his correspondence. Written by author during his life in emigration, the published documents broaden the idea of life and creative way of O. Oles. This contributes to establishing the reliable and objective scientific biography of the write.