Про структуру зональної дезінтеграції гірничих порід - Тинина, С.В.; Чоботько, І.І. (Физико-технические проблемы горного производства, 2021)
Мета. Є розширення уявлень про структуру зональної дезінтеграції породного масиву і характер її розвитку, дослідження характеру формування систем дезінтегрованих структур, розробка гіпотези виникнення зональної дезінтеграції.
Методика. При вирішенні поставлених завдань застосовано метод критичного аналізу стосовно до «Ефекту зональної дезінтеграції гірничих порід», яке представляє собою чергування зон порушених і непорушених порід.
Результати. В статті приведено аналіз наукових робіт по дезінтеграції гірничих порід з моменту відкриття даного явища в 1972 році. Надані рекомендації боротьби з даним явищем при веденні гірничих робіт.
Наукова новизна. Запропонована узагальнююча гіпотеза утворення дезінтеграції породного масиву навколо виробок. Розглянута структура дезінтегрованих утворень. Дано визначення поняттю «Системи дезінтегрованих структур». Показано залежність ступені дезінтеграції, як фізичного явища від видів проведення гірничих робіт.
Практична значимість. Розроблено гіпотезу виникнення явища зональної дезінтеграції структури гірничих порід. Розглянуто структуру зональної дезінтеграції породного масиву навколо виробок. Дано визначення Системам дезінтегрованих структур. Цель. Является расширение представлений о структуре зональной дезинтеграции породного массива и характер ее развития, исследования характера формирования систем дезинтегрированных структур, разработка гипотезы возникновения зональной дезинтеграции.
Методика. При решении поставленных задач применен метод критического анализа применительно к «Эффекту зональной дезинтеграции горных пород», которое представляет собой чередование зон нарушенных и ненарушенных пород.
Результаты. В статье приведен анализ научных работ по дезинтеграции горных пород с момента открытия данного явления в 1972 году. Предоставлены рекомендации борьбы с данным явлением при ведении горных работ.
Научная новизна. Предложена обобщающая гипотеза образования дезинтеграции породного массива вокруг выработок. Рассмотрена структура дезинтегрированных образований. Дано определение понятию «Системы дезинтегрированных структур». Показана зависимость степени дезинтеграции, как физического явления от видов проведения горных работ.
Практическая значимость. Разработана гипотеза возникновения явления зональной дезинтеграции структуры горных пород. Рассмотрена структура зональной дезинтеграции породного массива вокруг выработок. Дано определение Системам дезинтегрированных структур. Purpose. There is an expansion of ideas about the structure of zonal disintegration of the rock mass and the nature of its development, the study of the nature of the formation of systems of disintegrated structures, the development of the hypothesis of the emergence of zonal disintegration.
Methods. When solving the set tasks, the method of critical analysis was applied in relation to the "Effect of zonal disintegration of rocks", which is an alternation of zones of disturbed and undisturbed rocks.
Findings. The article provides an analysis of scientific works on the disintegration of rocks since the discovery of this phenomenon in 1972. Recommendations are given to combat this phenomenon in mining operations.
Originality. The proposed generalizing hypothesis of the formation of disintegration of the rock mass around the workings. The structure of disintegrated formations is considered. The definition of the concept "Systems of disintegrated structures" is given. The dependence of the degree of disintegration as a physical phenomenon on the types of mining operations is shown.
Practical implications. A hypothesis of the occurrence of the phenomenon of zonal disintegration of the structure of rocks has been developed. The structure of the zonal disintegration of the rock mass around the workings is considered. The definition is given to Systems of disintegrated structures.