Інтенсифікація систем підповерхового обвалення руди з використанням самохідного обладнання - Хоменко, О.Є.; Косенко, А.В.; Дмитренко, С.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2021)
Мета. Створення високопродуктивної технології розробки багатих залізних руд із комплексним застосуванням самохідної гірничої техніки в умовах глибоких горизонтів шахти «Батьківщина» ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат».
Методика. У роботі використано наступні методи дослідження: аналітичний при аналізі гірничо-геологічних та гірничотехнічних умов розробки покладів багатих залізних руд у полі шахти «Батьківщина» ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат»; технологічного проектування – при розробці технологічної схеми системи підповерхового обвалення з використанням самохідної гірничої техніки; економіко-математичний при визначенні основних техніко-економічних показників за варіантами системи підповерхового обвалення.
Результати. Доведена ефективність впровадження на практиці запропонованого варіанту системи підповерхового обвалення із комплексним застосуванням самохідної техніки на усіх процесах очисних робіт.
Наукова новизна. Встановлені раціональні параметри для варіанту системи підповерхового обвалення із комплексним застосуванням самохідної техніки на усіх процесах очисних робіт та отримано залежності зміни економічної ефективності при його застосуванні від параметрів процесу доставки.
Практична значимість. Запропонований варіант системи розробки підповерхового обвалення із використанням самохідної гірничої техніки може застосовуватися як при розробці середньої потужності і потужних рудних покладів, так і при розробці вельми потужних рудних покладів та дозволяє підвищити продуктивність праці на технологічних процесах: проходки підготовчо-нарізних горизонтальних виробок у 2 рази та вертикальних – у 4 рази; буріння глибоких свердловин – у 2,2 рази; доставки рудної маси у 3 рази – а також робітника за системою розробки у 2,6 рази. Цель. Создание высокопроизводительной технологии разработки богатых железных руд с комплексным использованием самоходной горной техники в условиях глубоких горизонтов шахты «Родина» ПАО «Криворожский железорудный комбинат».
Методика. В работе использованы следующие методы исследования: аналитический при анализе горно-геологических и горнотехнических условий разработки залежей богатых железных руд в поле шахты «Родина» ПАО «Криворожский железорудный комбинат»; технологическое проектирование – при разработке технологической схемы системы подэтажного обрушения с использованием самоходной горной техники; экономико-математический при определении основных технико-экономических показателей по вариантам системы подэтажного обрушения.
Результаты. Доказана эффективность внедрения на практике предложенного варианта системы подэтажного обрушения с комплексным использованием самоходной техники на всех процессах очистных работ.
Научная новизна. Установлены рациональные параметры для варианта системы подэтажного обрушения с комплексным использованием самоходной техники на всех процессах очистных работ и получены зависимости изменения экономической эффективности при его применении от параметров процесса доставки.
Практическая значимость. Предложенный вариант системы разработки подэтажного обрушения с использованием самоходной горной техники может применяться как при разработке средней мощности и мощных рудных залежей, так и при разработке весьма мощных рудных залежей и позволяет повысить производительность труда на технологических процессах: проходки подготовительно-нарезных горизонтальных выработок в 2 раза и вертикальных – в 4 раза; бурения глубоких скважин – в 2,2 раза; доставки рудной массы в 3 раза – а также рабочего по системе разработки в 2,6 раза. Purpose. Creation of high-performance technology for the development of rich iron ores with the integrated use of self-propelled mining equipment in the deep horizons of the mine "Batʹkivshchna" PJSC "Kryvyi Rih iron ore plant".
Methods. The following research methods were used in the work: analytical in the analysis of mining-geological and mining conditions of development of deposits of rich iron ores in the field of the mine "Batʹkivshchna" of PJSC "Kryvyi Rih Iron Ore Plant"; technological design – at development of the technological scheme of sub-level caving with use of self-propelled mining equipment; economic and mathematical in determining the main technical and economic indicators for the options of the system of sub-level caving.
Findings. The efficiency of implementation in practice of the offered variant of the sub-level caving with complex use of self-propelled equipment on all processes of cleaning works is proved.
Originality. Rational parameters for the variant of the sub-level caving with complex use of self-propelled equipment on all processes of cleaning works are established and dependences of change of economic efficiency at its application on parameters of process of delivery are received.
Practical implications. The developed version of the sub-level caving using self-propelled mining equipment can be used both in the development of medium capacity and powerful ore deposits, and in the development of very powerful ore deposits and increases productivity on technological processes: drilling preparatory and threaded horizontal workings twice and vertical – 4 times; drilling of deep wells – 2.2 times; delivery of ore mass in 3 times – and also the worker on development system in 2.6 times.