Створення геологічного сховища радіоактивних відходів — найважливіше завдання щодо ліквідації наслідків Чорнобильської аварії (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 28 квітня 2021 р.) - Шестопалов, В.М. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді розглянуто сучасний стан наукового обґрунтування створення
геологічного сховища радіоактивних відходів в Україні та наведено останні
результати проведених науково-дослідних робіт з визначення перспективних площ у кристалічних породах Чорнобильської зони відчуження і на прилеглих територіях. Проаналізовано міжнародний досвід спорудження глибинних геологічних сховищ радіоактивних відходів. Обговорено потенційні ризики від зволікання з проведенням робіт з вибору майданчика для розміщення геологічного сховища радіоактивних відходів. The report considers the current state of scientific substantiation of the creation of a geological repository of radioactive
waste in Ukraine and presents the latest results of research work to determine promising areas in crystalline rocks of the
Chernobyl Exclusion Zone and adjacent territories. The international experience of construction of deep geological repositories
of radioactive waste is analyzed. The potential risks of delay in selecting a site for the placement of deep geological
repository of radioactive waste are discussed.