Кристалохімія для створення новітніх інтерметалічних матеріалів (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 12 травня 2021 р.) - Гладишевський, Р.Є. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді розглянуто історію створення Львівської наукової кристалохімічної школи. Наведено основні результати фундаментальних наукових досліджень, які проведені автором та успішно розвиваються на кафедрі неорганічної хімії хімічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка і стосуються вивчення системи взаємозв’язків «склад—структура—властивості» для цілеспрямованого синтезу нових сполук і розроблення матеріалів з унікальним комплексом хімічних та фізичних властивостей. Окрему увагу приділено співпраці між науковцями кафедри та вченими установ НАН України. The report considers the history of Lviv Scientific School on Crystal Chemistry at the Ivan Franko National University of Lviv. Some of the main results of the research carried out by the author at the Department of Inorganic Chemistry and elsewhere, focusing on relationships “composition—structure—properties”, are presented, illustrating the usefulness of a crystal chemical approach for a targeted synthesis of new compounds and development of materials with particular chemical and physical properties. The importance of cooperation with institutes of the NAS of Ukraine is emphasized.