Похідні бурштинової кислоти: вплив на метаболічні фактори розвитку втоми і працездатність за умов фізичних навантажень - Гуніна, Л.М.; Войтенко, В.Л.; Носач, О.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено вплив вітчизняного фармакологічного препарату армадин лонг (2-етил-6-метил-3-гід роксипіридину сукцинат) на фізичну працездатність спортсменів за умов силових навантажень граничної інтенсивності, що є характерними для сучасного спорту. Оскільки у спортивній фармакології постійно
тривають пошуки нетоксичних засобів метаболітотропного походження, які б мали здатність сприяти
зростанню фізичної працездатності та уповільнювати настання стомлення без токсичної дії на організм,
нами для досліджень було вибрано засіб на основі бурштинової кислоти, яка є природним метаболітом
циклу Кребса. Показано, що досліджений препарат при курсовому застосуванні протягом трьох тижнів
позитивно впливає на параметри спеціальної працездатності, асоційованої з поліпшенням кисневотранспортної функції крові. Метаболічним підґрунтям цього явища є пригнічення зниження рН внутрішнього
середовища організму з подальшим розвитком лактат-ацидозу і здатність препарату армадин лонг прискорювати процеси ангіогенезу та, відповідно, і транспорт кисню до працюючих м’язів спортсмена. Інтенсивність утворення нових кровоносних судин відображається зростанням у сироватці крові вмісту основного ангіогенного чинника — фактору росту ендотелію судин (VEGF). Такі дані обґрунтовують доцільність
застосування засобів на основі бурштинової кислоти для запобігання негативним метаболічним змінам та
з метою уповільнення настання стомлення у спортсменів за умов інтенсивних фізичних навантажень. A study has been carried out on the effect of the domestic pharmacological armadin long preparation (2-ethyl-
6-methyl-3-hydroxypyridine succinate) on the physical working capacity of athletes under the maximum intensity
force loads characteristic of modern sports. Since pharmacology in sports is constantly searching for
non-toxic drugs of the metabolithotropic origin that would have the ability to promote physical efficiency and
slow down fatigue without toxic effects on the body, we have chosen for our research a drug based on succinic
acid, which is a natural metabolite of the Krebs cycle. It has been shown that the armadin long preparation,
when applied on a course for three weeks, positively affects the parameters of special working capacity associated
with the improvement of the oxygen-transport function of blood. The metabolic basis of this phenomenon is
the inhibition of a decrease in the pH of the internal environment of the body with the subsequent development
of lactate-acidosis and the ability of the armadin long drug to accelerate the processes of angiogenesis, and,
accordingly, the transport of oxygen to the athlete’s working muscles. The intensity of the formation of new
growth factor (VEGF). Such data substantiate the expediency of the use of succinic acid-based agents to prevent
negative metabolic changes and to slow down the onset of fatigue in athletes under intense physical loads.