Lambl’s filaments as a cause for cardiogenic embolism of cerebral vessels and coronary arteries - Bogdan, T.V.; Lizogub, V.G.; Savchenko, O.V.; Bogdan, V.V.; Vinokurova, А.S.; Orzheskovsky, V.V. (Доповіді НАН України, 2021)
The article presents a specific clinical case and literature data on a rare finding in the heart cavity — Lambl’s filaments. Histologically, these are cells of fibroelastic tissue covered with stroma and epithelial layer. They do not have a vascular sheath, so they are devoid of granulation tissue. Lambl’s growths occur on both their own and prosthetic heart valves. Very rarely, threads can also be seen in areas other than heart valves such as the papillae, atria, and chords. These lesions can be seen on the echocardiogram accidentally or in connection with serious complications such as embolic stroke or acute coronary syndrome after their separation and distribution to distant organs. Lambl’s growths occur in adults and children, but the prevalence is higher in the former and increases with age. On the echocardiogram, the incidence reaches a peak between the ages of 61 and 70, and then decreases due to the aging of heart valves, which are increasingly calcified. The disease is more common in men than in women. Розглянуто конкретний клінічний випадок і наведено дані літератури про рідкісну знахідку у порожнині серця — нитки Ламбла. Гістологічно це клітини з фіброеластичної тканини, покритої стромою та епітеліальним шаром. Вони не мають судинної оболонки, тому позбавлені грануляційної тканини. Нарости Ламбла виявляються як на власних, так і на протезованих серцевих клапанах. Дуже рідко нитки можна також побачити на інших ділянках, крім серцевих клапанів, наприклад на сосочкових м’язах, передсердних перегородках та хордах. Ці утворення можуть бути помічені на ехокардіограмі випадково або у зв’язку із серйозними ускладненнями, такими як емболічний інсульт або гострий коронарний синдром після їх відриву та поширення у віддалені органи. Нарости Ламбла виявляються у дорослих і у дітей, однак поширеність вище у перших і збільшується з віком. За результатами аналізу поширеність досягає піку в осіб віком від 61 до 70 років, а після цього зменшується через старіння серцевих клапанів, які все більше і більше кальцифікуються. Захворювання частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок.