Особливості геологічної будови ділянки посадки марсохода NASA Perseverance на Марсі за результатами частотно-резонансної обробки знімків з космічних апаратів - Якимчук, М.А.; Корчагін, І.М. (Доповіді НАН України, 2021)
Наведено результати експериментальних досліджень на Марсі на локальній ділянці посадки марсохода
NASA Perseverance, в районі кратера Jezero і на площі в північній частині планети. Дослідження рекогносцирувального характеру проведені із застосуванням методів частотно-резонансної обробки та інтерпретації знімків ділянок обстеження з космічних апаратів з метою вивчення особливостей їх геологічної
будови. Інструментальні виміри показали, що ділянка посадки марсохода розташована в межах вулканічної
структури, заповненої мергелями. На поверхні в зоні посадки виявлені уламки кременистих порід. У районі
розташування кратера Jezero інструментальними вимірами встановлено (підтверджено) наявність у розрізі планети 8 типів вулканічних споруд, заповнених: 1) сіллю; 2) вапняками; 3) доломітами; 4) мергелями;
5) кременистими породами; 6) базальтами; 7) ультрамафічними породами; 8) кімберлітами. Обстеженням окремих площ планети підтверджений факт наявності в її складі лише 27 відомих на Землі хімічних
елементів. До відсутніх на Марсі хімічних елементів належить також кисень. Відсутність кисню на Марсі
свідчить про те, що на планеті немає води, а отже, і льоду в полярних областях. У районі північного полюса
Марса виявлені крупні вулканічні структури, заповнені сіллю. Виявлені на Марсі численні вулканічні комплекси, заповнені породами різного складу, є важливими аргументами на користь вулканічної моделі формування зовнішнього вигляду планети. Результати досліджень свідчать про принципову можливість використання даних дистанційного зондування планет і супутників Сонячної системи (знімків з космічних
апаратів, посадочних модулів і телескопів) для вивчення внутрішньої будови об’єктів обстеження і складу
присутніх на них порід, мінералів і хімічних елементів. Частотно-резонансна технологія обробки супутникових знімків і фотознімків може бути використана для детальних досліджень на планетах і супутниках Сонячної системи в рамках великих наукових проєктів їх вивчення. Апробована мобільна технологія
може також знайти застосування під час вибору місць відбору зразків порід для марсохода. The results of experimental studies on the Mars at the local landing site of the NASA Perseverance rover, in
the Jezero crater area and on an area in the northern part of the planet are presented. Reconnaissance studies
were carried out using the methods of frequency-resonance processing and the interpretation of images of survey
sites from spacecrafts in order to study the features of their geological structure. Instrumental measurements
showed that the landing site of the rover is located within a volcanic structure, filled with marls. Fragments
of siliceous rocks were found on the surface in the landing zone. In a vicinity of the Jezero crater, the instrumental
measurements have established (confirmed) the presence in the planet’s cross-section, of 8 types of
volcanic structures filled with: 1) salt; 2) limestones; 3) dolomites; 4) marls; 5) siliceous rocks; 6) basalts; 7) ultramafic
rocks; 8) kimberlites. Examination of individual areas of the planet confirmed the presence of only 27
chemical elements known on the Earth. Oxygen also belongs to the chemical elements, absent on the Mars. The
lack of oxygen in the composition of the Mars indicates that there is no water on the planet, and, therefore, no ice
in the Polar Regions. Large volcanic structures filled with salt have been discovered in the area near the north
pole of the Mars. The numerous volcanic complexes found on the Mars filled with rocks of various compositions
are important arguments in favor of a volcanic model of formation of the planet outer appearance. The research
results indicate the fundamental possibility of using the data from remote sensing of planets and satellites of
the solar system (images from spacecrafts, landing modules, and telescopes) to study the internal structure of
survey objects and the composition of rocks, minerals, and chemical elements, present on them. The frequency—
resonance technology of satellite images and the photo images processing can be used to carry out detailed
studies on planets and satellites of the solar system in the framework of large scientific projects to study them.
The proven mobile technology can also find applications in the selection of rock sampling sites for the rover.