Географiчний партеногенез на прикладі видових угруповань дощових червів (Oligochaeta, Lumbri cidae) відкритих ландшафтів України - Межжерін, С.В.; Чайка, Ю.Ю.; Попов, В.В.; Власенко, Р.П.; Жалай, О.І.; Гарбар, О.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Угруповання дощових червів відкритих ландшафтів України виявляють географічну неоднорідність, пов’язану з видоспецифічними особливостями розмноження видів, що до них належать. Якщо в північно-західних
областях України переважають амфіміктичні види, то в східних і південних домінують партеногенетичні. Альтернативний характер поширення партеногенетичних й амфіміктичних видів у напрямку з північного заходу на південний схід підтверджено кореляційним аналізом. Також виявлено негативну залежність
між видовим різноманіттям угруповання на регіональному рівні та представленістю в ньому партеногенетичних дощових червів. Переважання партеногенетичних видів в областях із сухим і континентальним
кліматом та збідненим видовим складом дає підставу вважати адекватним застосування концепції
географічного партеногенезу щодо закономірностей поширення амфіміктичних і партеногенетичних видів
дощових червів. При цьому немає підстав вважати партеногенетичних люмбрицид екстремофілами, в даній ситуації більш точним буде їх віднесення до високотолерантних організмів. The earthworms communities of the open landscapes of Ukraine confirm the geographic heterogeneity associated
with the species-specific peculiarities of the reproduction of the constituent species. In the northwestern
regions of Ukraine predominating species are amphimictic, otherwise in the eastern and southern regions the
parthenogenetic species are dominating. The alternative character of the distribution of parthenogenetic and
amphimictic species in the direction from northwest to southeast is confirmed by correlation analysis. It was
revealed a negative dependence between the species richness of the community at the regional level and the
representation of parthenogenetic earthworms in it. The predominance of parthenogenetic species in areas
with dry and continental climates and depleted species composition gives the reason to consider the application
of the concept of geographic parthenogenesis to the distribution of patterns of amphimictic and parthenogenetic
earthworms species. Besides, there is no reason to consider parthenogenetic lumbricids are extremophiles;
in this situation, it would be more accurate to classify them as highly tolerant organisms.