Децентралізовані системи в логістиці: огляд використання та проблеми безпеки - Летичевський, О.О.; Горбатюк, С.О. (Проблеми програмування, 2020)
Проанализировано направления применения и использования децентрализованных (распределенных) систем на примере технологии блокчейн в международной логистике. Рассмотрены перспективы и ключевые аспекты дальнейшего развития децентрализованных систем и больших баз данных. Рассмотрены основы функционирования смарт-контрактов на базе Etherium и языка Solidity. Проанализированы основные проблемы безопасности в целостной цепи поставки, выявлены направления улучшения отслеживания непрерывности контроля качества товара при движении в мультимодальной цепи поставок. Предложены методы усиления контроля за безопасностью в децентрализованных системах в логистике. Рассмотрена методология формальных алгебраических методов для анализа и исследования свойств перевозок при взаимодействии агентов определенной логистической среды. Проаналізовано напрямки застосування та використання децентралізованих (розподілених) систем на прикладі технології блокчейн в міжнародній логістиці. Розглянуто перспективи та ключові аспекти подальшого розвитку децентралізованих систем та великих баз даних. Розглянуто основи функціонування смарт-контрактів на базі Etherium та мови Solidity. Проаналізовано основні проблеми безпеки в цілісному ланцюгу постачання, виявлено напрямки покращення відслідковування безперервності контролю якості товару під час руху в мультимодальному ланцюгу постачання. Запропоновано методи посилення контролю за безпекою в децентралізованих системах у логістиці. Розглянуто методологію формальних алгебраїчних методів з метою аналізу та дослідження властивостей перевезень при взаємодії агентів певного логістичного середовища. The directions of the application and use of decentralized (distributed) systems are analyzed using the example of blockchain technology in the international logistics. The prospects and key aspects of the further development of decentralized systems and large databases are considered. The basics of the functioning of smart contracts based on Etherium and Solidity language are considered. The main security problems in the integrated supply chain are analyzed, and directions for improving the monitoring of the continuity of product quality control during movement in a multimodal supply chain are identified. Methods are proposed for strengthening security control in decentralized systems in logistics. The methodology of formal algebraic methods is considered in order to analyze and study the properties of transportations in the interaction of agents of a certain logistic environment.