Режим міжнародно-публічно-приватного партнерства в науково-технічній та інноваційній сферах у контексті євроінтеграційних процесів - Залознова, Ю.С.; Петрова, І.П. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Обґрунтовано можливості застосування публічно-приватного партнерства у науково-технічній та інноваційних сферах у контексті євроінтеграційних процесів. Розглянуто європейський досвід застосування публічно-приватного партнерства. Наведено чотири напрями застосування публічно-приватного партнерства: стратегічне співробітництво у сферах соціальних інновацій і високих технологій; забезпечення взаємодії між наукою і бізнесом та трансферу технологій у ринковий обіг; смарт-підтримка суб’єктів підприємництва, приватних інвестицій у дослід¬ження та інновації через партнерське фінансування та розподілу ризиків між публічним і приватним партнерами; кластероорієнтована політика.
Запропоновано доповнити публічно-приватне партнерство міжнародною складовою з урахуванням інвестицій міжнародних організацій та міжнародних донорів і ввести в науковий та практичний обіг поняття «міжнародно-публічно-приватне партнерство», а для стимулювання залучення інвестицій запровадити «режим міжнародно-публічно-приватного партнерства». Запропоновано алгоритм введення регуляторного режиму міжнародно-публічно-приватного партнерства для створення інноваційної інфраструктури та реалізації інноваційних проєктів. Обоснованы возможности применения государственно-частного партнерства в научно-технической и инновационных сферах в контексте евроинтеграционных процессов. Рассмотрен европейский опыт применения государственно-частного партнерства. Представлены четыре направления применения государственно-частного партнерства: стратегическое сотрудничество в сферах социальных инноваций и высоких технологий; обеспечение взаимодействия между наукой и бизнесом и трансфера технологий в рыночный оборот; смарт-поддержка субъектов предпринимательства, частных инвестиций в исследования и инновации через партнерское финансирование и распределение рисков между публичным и частным партнерами; кластероориентованная политика.
Предложено дополнить публично-частное партнерство международной составляющей с учетом инвестиций международных организаций и международных доноров и ввести в научный и практический оборот понятие «международно-публично-частное партнерство», а для стимулирования привлечения инвестиций ввести «режим международно-публично-частного партнерства». Предложен алгоритм введения регуляторного режима международно-публично-частного партнерства для создания инновационной инфраструктуры и реализации инновационных проектов. The possibilities of using public-private partnerships in scientific, technical and innovation spheres in the context of European integration processes have been substantiated. The European experience of using public-private partnership is considered. Four directions of application of public-private partnership are given: strategic cooperation in the spheres of social innovation and high technologies; ensuring interaction between science and business and transfer of technologies to the market turnover; smart support for business entities, private investment in research and innovation through partner financing and risk sharing between public and private partners; cluster-oriented policy.
It is proposed to supplement the public-private partnership with an international component, taking into account the investments of international organizations and international donors, and to introduce the concept of “international-public-private partnership” into scientific and practical circulation, and to introduce the “regime of international-public-private partnership” to stimulate investment attraction. An algorithm for the introduction of a regulatory regime for international-public-private partnership for the creation of an innovative infrastructure and the implementation of innovative projects is proposed.