Оцінка цільового критерію та провідних індикаторів регуляторного впливу у банківському секторі - Осадча, Н.В.; Артеменко, Д.М. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Визначено суть і методи вимірювання цільового критерію та провідних індикаторів регуляторного впливу у банківському секторі. Запропоновано доповнити пруденційний банківський нагляд, що базується на відстеженні економічних нормативів окремих банків, моделями дискримінантного аналізу для комплексної оцінки фінансового стану і ризику банкрутства банків. Застосування побудованої еталонної матриці дискримінантного аналізу рівня фінансового стану та ступеня ризику настання банкрутства банку як провід¬них індикаторів регулятивного впливу сприятиме підвищенню якості фінансового визначення його ринкової вартості як цільового критерію регуляторного впливу на банківську діяльність. Еталонна матриця служить надійним індикатором для прийняття обґрунтованих рішень з боку власників, менеджерів, клієнтів і національних регуляторів щодо підтримання його ефективного функціонування та подальшого стабільного розвитку. Використання діапазону значень рівня ймовірності банкрутства, який є оберненою величиною до інтегрального показника фінансового стану банку, дозволяє більш диференційовано визначити класи банків за рівнем фінансового стану і групи банків за ризиком банкрутства. Розроблена еталонна матриця як вихідна складова методичного забезпечення комплексної оцінки ринкової вартості банків дозволяє уникати помилок при виборі методичного підходу та методів розрахунку ринкової вартості конкретного банку, виявляти потенційні банки-банкрути для детальної переоцінки їх кредитних портфелів і портфелів цінних паперів. Определена сущность и методы измерения целевого критерия и основных индикаторов регуляторного влияния в банковском секторе. Предложено дополнить пруденциальный банковский надзор, основанный на отслеживании экономических нормативов отдельных банков, моделями дискриминантного анализа для комплексной оценки финансового состояния и риска банкротства банков. Применение построенной эталонной матрицы дискриминантного анализа уровня финансового состояния и степени риска наступления банкротства банка как ведущих индикаторов регулятивного воздействия будет способствовать повышению качества финансового определения его рыночной стоимости в качестве целевого критерия регуляторного влияния на банковскую деятельность. Эталонная матрица служит надежным индикатором для принятия обоснованных решений со стороны владельцев, менеджеров, клиентов и национальных регуляторов по поддержанию его эффективного функционирования и дальнейшего стабильного развития. Использование диапазона значений уровня вероятности банкротства, который является обратной величиной к интегральному показателю финансового состояния банка, позволяет более дифференцированно определить классы банков по уровню финансового состояния и группы банков по риску банкротства. Разработанная эталонная матрица как исходная составляющая методического обеспечения комплексной оценки рыночной стоимости банков позволяет избегать ошибок при выборе методического подхода и методов расчета рыночной стоимости конкретного банка, выявлять потенциальные банки-банкроты для детальной переоценки их кредитных портфелей и портфелей ценных бумаг. The article defines the essence and methods of measuring the target criterion and leading indicators of regulatory influence in the banking sector. It is proposed to supplement prudential banking supervision, based on tracking the economic standards of individual banks, with models of discriminant analysis for a comprehensive assessment of the financial condition and risk of bankruptcy of banks. The use of the built-in reference matrix of discriminant analysis of the level of financial condition and the degree of risk of bankruptcy of the bank, as leading indicators of regulatory impact, will improve the quality of financial determination of its market value as a target criterion of regulatory impact on banking. The reference matrix serves as a reliable indicator for informed decisions by owners, managers, customers and national regulators to maintain its effective functioning and further stable development. The use of a range of values of the level of probability of bankruptcy, which is the inverse of the integral indicator of the financial condition of the bank, allows more differentiated determination of classes of banks by level of financial condition and group of banks at risk of bankruptcy. The developed reference matrix as a starting point of methodological support of comprehensive assessment of market value of banks avoids mistakes in choosing the methodological approach and methods of calculating the market value of a particular bank and identify potential bankrupt banks for detailed revaluation of their loan portfolios and securities portfolios.