Безпековий менеджмент авіаційного транспорту в контексті сталого розвитку національної економіки - Гуцалюк, О.М.; Бондар, Ю.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Розглянуто вплив широкого спектру технічних, природних, людських та економічних небезпек на авіаційну галузь. Охарактеризовано безпеку авіації в цілому як важливу складову загальної концепції національної безпеки, а також складову системи забезпечення особистої безпеки, безпеки суспільства та безпеки на авіаційному транспорті від зовнішніх і внутрішніх загроз.
Відзначено, що підтримка прийнятного рівня безпеки національної авіації, розробка теоретичних засад безпекового менеджменту авіаційного транспорту має актуальне та практичне значення для сталого розвитку не тільки окремої інфраструктури транспорту, але і національної та глобальної економіки.
Досліджено категорію «безпека» та методи управління нею, «безпекову діяльність», яка спрямована на протидію загрозам, відновлення діяльності з метою захисту корпоративних інтересів, збереження цілісності процесів чи системи на основі засвоєння та розвитку безпекової культури. Зазначені види загроз містять окремі елементи, які можуть бути використані практично стосовно будь-якого авіаційного транспорту. Розкрито значення зовнішніх загроз, дестабілізуючих чинників та внутрішніх загроз.
Наведено упоряд¬кований підхід до управління безпекою на глобальному, регіональному та національному рівнях, що включає необхідні організаційні структури, сфери відповідальності, політику та процедури.
Розглянуто характеристику основних цілей управління безпекою підприємства авіаційного транспорту, виокремлено ідеальні цілі та потенційні, а також ступінь досяжності таких цілей. Визначено, що цілі управління безпекою підприємства, як і цілі управління підприємством загалом, мають відповідати сукупності вимог, обов’язковість дотримання яких є запорукою успішності такого управління.
Проаналізовано дані щодо Стратегії безпеки цивільної авіації ІСАО, яка вважається найбільш ефективним інструментом для забезпечення прийнятного рівня безпеки у глобальній цивільній авіації. Реалізація системи управління безпекою авіації регулюється на трьох ієрархічних рівнях ‒ глобальному, регіональному та національному. Система управління безпекою авіації являє собою упорядкований підхід до управління. Рассмотрено влияние широкого спектра технической, естественной, человеческой и экономической опасности на авиационную отрасль. Охарактеризована безопасность авиации в целом как важная составляющая общей концепции национальной безопасности, а также составляющая системы обеспечения личной безопасности, безопасности общества и безопасности на авиационном транспорте от внешних и внутренних угроз.
Отмечено, что поддержка приемлемого уровня безопасности национальной авиации, разработка теоретических основ безопасности менеджмента авиационного транспорта имеет актуальное и практическое значение для устойчивого развития не только отдельной инфраструктуры транспорта, но и национальной и глобальной экономики.
Исследована категория «безопасность» и методы управления ею, «политика безопасности деятельности», которая направлена на противодействие угрозам, восстановление деятельности с целью защиты корпоративных интересов, сохранения целостности процессов или системы на основе усвоения и развития культуры безопасности. Указанные виды угроз включают отдельные элементы, которые могут быть применены практически к любому авиационному транспорту. Раскрыто значение внешних угроз, дестабилизирующих факторов и внутренних угроз.
Представлен упорядоченный подход к управлению безопасностью на глобальном, региональном и национальном уровнях, включающий необходимые организационные структуры, сферы ответственности, политику и процедуры.
Рассмотрена характеристика основных целей управления безопасностью предприятия авиационного транспорта, выделены идеальные цели и потенциальные, а также степень достижимости таких целей. Определено, что цели управления безопасностью предприятия, как и цели управления предприятием в целом, должны отвечать совокупности требований, обязательность соблюдения которых является залогом успешности такого управления.
Проанализирована информация о Стратегии безопасности гражданской авиации ИКАО, которая считается наиболее эффективным инструментом для обеспечения приемлемого уровня безопасности в глобальной гражданской авиации. Реализация системы управления безопасностью авиации регулируется на трех иерархических уровнях ‒ глобальном, региональном и национальном. Система управления безопасностью авиации представляет собой упорядоченный подход к управлению. The article discusses the impact of a wide range of technical, natural, human and economic hazards on the aviation industry. The safety of aviation as a whole is characterized as an important component of the general concept of national security, as well as a component of the system for ensuring personal safety, public safety and security in air transport from external and internal threats.
It is noted that maintaining an acceptable level of safety of national aviation, the development of theoretical foundations for the safety of aviation transport management is of current and practical importance for the sustainable development of not only a separate transport infrastructure, but also the national and global economy.
The article investigates «security» and methods of its management, «activity security policy», which is aimed at countering threats, restoring activities in order to protect corporate interests, preserving the integrity of processes or a system based on the assimilation and development of a safety culture. At the same time, in the studies, these types of threats include individual elements that can be used in almost any air transport. In particular, the importance of external threats and destabilizing factors and threats is highlighted.
A structured approach to safety management is indicated at the global, regional and national levels, including: the required organizational structures, areas of responsibility, policies and procedures.
The characteristics of the main goals of the safety management of the aviation transport enterprise are considered, the ideal goals and potential ones are highlighted, and also touched the degree of reach of such goals. Determined that the objectives of enterprise safety management, as well as the objectives of enterprise management as a whole, must meet a set of requirements, the obligation to comply with which is the key to the success of such management.
Information on the ICAO Civil Aviation Security Strategy has been processed, which is considered the most effective tool to ensure an acceptable level of security in global civil aviation. According to which the implementation of the aviation safety management system is regulated at three hierarchical levels - global, regional and national, and the aviation safety management system represents an orderly approach to management.