Перспективи інноваційного розвитку та структурної модернізації економіки Луганської області на засадах смарт-спеціалізації - Швець, Н.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Наведено результати аналізу економіки Луганської області та висвітлено напрями її структурного й інноваційного оновлення, визначені на засадах смарт-спеціалізації. Проаналізовано динаміку основних економічних показників регіону, структуру доданої вартості та експорту товарів. Встановлено, що в регіоні тривають деіндустріалізація та агроризація економіки, які є наслідком впливу системних і ситуаційних чинників, а також відсутності дієвого державного регулювання соціально-економічних процесів. Наголошено на необхідності якомога швидшої модернізації регіональної економіки для осучаснення, диверсифікації економічної діяльності та забезпечення конкурентоспроможності Луганської області. Визначено, що попри втрату регіоном великої кількості наукових кадрів, він має спроможність до інноваційного розвитку за окремими напрямами. Активізації інноваційної діяльності сприятиме подальша імплементація на регіональному рівні підходу смарт-спеціалізації. Підкреслено важливість розгляду перспектив розвитку як традиційних для регіону галузей, так і нових секторів/видів діяльності, що можуть з’явитися в результаті міжсекторального та міжрегіонального співробітництва. Представлено два напрями ідентифікації регіональних смарт-пріоритетів. Перший ґрунтується на розкритті стратегічного потенціалу хімічної галузі, в якій зосереджено значну кількість зайнятого населення та підприємницьких структур і до сьогодні збережено потужні наукові, освітні ресурси. Розвиток зазначеного напряму вбачається шляхом використання кластерних технологій і євроінтеграційних перспектив. Другий напрям передбачає співробітництво між хімічним, аграрним та ІКТ-секторами, спрямоване на досягнення цілей сталого розвитку, зокрема реалізацію концепції точного землеробства. Представлены результаты анализа экономики Луганской области и освещены направления ее структурного и инновационного обновления, которые определены с использованием подхода смарт-специализации. Проанализирована динамика основных экономических показателей региона, структура добавленной стоимости и экспорта товаров. Установлено, что в регионе продолжаются деиндустриализация и аграризация экономики, которые являются следствием влияния системных и ситуационных факторов, а также отсутствия действенного государственного регулирования социально-экономических процессов. Сделан акцент на необходимости скорейшей модернизации региональной экономики, нацеленной на осовременивание, диверсификацию экономической деятельности и обеспечение конкурентоспособности Луганской области. Определено, что, несмотря на потерю регионом большого количества научных кадров, он все еще обладает способностью к инновационному развитию в отдельных направлениях. Активизации инновационной деятельности будет способствовать дальнейшая имплементация на региональном уровне подхода смарт-специализации. Подчеркивается важность рассмотрения перспектив развития как традиционных для региона отраслей, так и новых секторов/видов деятельности, которые могут появиться в результате межсекторального и межрегионального сотрудничества. Представлены два направления идентификации региональных смарт-приоритетов. Первый основан на раскрытии стратегического потенциала химической отрасли, в которой сосредоточено значительное количество занятого населения, предпринимательских структур и до сих пор сохранены мощные научные, образовательные ресурсы. Развитие данного направления видится путем использования кластерных технологий и евроинтеграционных перспектив. Второе направление предусматривает сотрудничество между химическим, аграрным и ИКТ-секторами, которое направлено на достижение целей устойчивого развития, в частности реализацию концепции точного земледелия. The article presents the results of the Luhansk region economy analysis and highlights the directions of its structural and innovative renewal, which are determined by using the smart specialization approach. The dynamics of the main economic indicators of the region, the value-added structure and export of goods are analyzed. It has been studied that deindustrialization and the transition to an agrarian economy continue in the region. That is a consequence of the influence of systemic and situational factors, as well as the lack of effective state regulation of socio-economic processes. Attention is drawn to the need for an early modernization of the regional economy, aimed at diversification and ensuring the competitiveness of the Luhansk region. It has been determined that despite the loss of a large number of scientific personnel by the region, it still has the ability for innovative development in certain areas. Further implementation of the smart specialization approach at the regional level is required to enhance innovation. The importance of searching for development prospects for traditional industries is emphasized, as well as new sectors/activities, that may arise as a result of intersectoral and inter-regional collaboration. Two directions of the regional smart priorities identification are presented. The first is based on unlocking the strategic potential of the chemical industry, in which a significant number of the employed population, business structures are concentrated, and strong scientific and educational resources are still preserved. The development of this direction is seen through the use of cluster technologies and the use of European integration prospects. The second area involves cooperation between the chemical, agricultural and ICT sectors, which is aimed at achieving Sustainable Development Goals and, in particular, the implementation of the Precision Farming concept.