Ціннісна раціональність як світоглядна засада управління антикризовою державною господарською політикою - Задорожна, О.Г. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Необхідність кардинальної зміни управління антикризовими і антикоронавірусними трансформаціями існуючої системи господарювання стає пріоритетною як для економічної, так і для соціальної, управлінської людино¬знав¬чої науки. Світ уже кардинально змінився. У ньому головним завданням стає збереження людини, на що й мають бути спрямовані всі управлінські рішення та дії як національних урядів, так і наднаціональних інститутів. Це потребує насамперед розуміння того, що саме цілісна людина приймає економічні управлінські рішення та бере активну участь у розгортанні господарських процесів, а вони є перш за все ціннісно-раціональними, оскільки духовно-моральні цінності та мотиви задають формат благосного господарювання. Управління антикризовими трансформаціями сучасного господарства може бути ефективним й успішним за умови, коли вони відбуваються у ціннісно-культур¬ному полі осмислення дійсності, тобто мають людяну спрямованість. Саме захист і збереження людини сьогодні стає головним вектором і полем управлінських дій. У контексті людиномірного управління це означає, що не існує окремих, відособлених проблем: екологічної, економічної, соціальної, воєнної, психологічної та ін. у життєдіяльності людини і суспільства. Держава через створення органів управління покликана осягати-розуміти таку єдність цілого й виходити з такого розуміння при реалізації свого призначення – загальної управлінської функції розвитку. Орієнтир-ціль – об’єднання – головний момент не лише теоретичного осмислення держави в ментальному полі цілісності, але й основний напрям її практичних дій щодо забезпечення розвитку національного господарського комплексу. Необходимость кардинального изменения управления антикризисными и антикоронавирусными трансформациями существующей системы хозяйствования становится приоритетной как для экономической, так и для социальной, управленческой человековедческой науки. Мир уже кардинально изменился. В нем главной задачей становится сохранение человека, на что должны быть направлены все управленческие решения и действия как национальных правительств, так и наднациональных институтов. Это требует понимания того, что именно целостный человек принимает экономические управленческие решения и активно участвует в развертывании хозяйственных процессов, а они должны быть прежде всего ценностно-рациональными, так как духовно-нравственные ценности и мотивы задают формат благостного хозяйствования. Управление антикризисными трансформациями современного хозяйства может быть эффективным и успешным при условии, когда они происходят в ценностно-культурном поле осмысления действительности, то есть имеют человечную направленность. Именно защита и сохранение человека сегодня становится главным вектором и полем управленческих действий. В контексте человекомерного управления это означает, что не существует отдельных, обособленных проблем: экологической, экономической, социальной, военной, психологической и т. п. в жизнедеятельности человека и общества. Государство через создание органов управления призвано постигать-понимать такое единство целого и исходить из такого понимания своего назначения ‒ общей управленческой функции развития. Ориентир-цель ‒ объединение ‒ главный момент не только теоретического осмысления государства в ментальном поле целостности, но и основное направление его практичес¬ких действий по обеспечению развития целостного национального хозяйственного комплекса. The need for a cardinal change in the management of anti-corrosion and anti-coronavirus transformations of the current crisis system and the state's gratitude become a priority for economic, social, and management people science. The light has already changed dramatically. The new head managers have a lot of people who are guilty of being guilty of all the administrative decisions of the national districts, as well as the supranational institutes. The price of the need for a reason is that it is the most important for people to take economical management decisions and take an active part in the government's government processes, and the smell is the first for all the highly rational, moral, and spiritually-gratifying The goal is to achieve proof-of-concept, how the management of anti-crisis transformations of the dastardly government can be effective and successful for the mind, since such transformations are carried out in the context of the cultural and cultural field of comprehension of the present-day people. The very protection and protection of the people of the present year becomes the head vector and the field of management activities. For the rationalization of human management, it should mean, but not sensible, separate problems: environmental, economic, social, military, psychological, etc., in the life of people and suspensions. The state through the stem of the governing bodies is the same as the poklikan osyagati-intelligence, so the unity of the whole vikhoditiy from such intelligence with the vikonanny of its own attribute ‒ the zahol'y administrative function of development. Orієntir-tsil ‒ ob'єdnannya ‒ the head moment is not deprived of the theoretical comprehension of the state in the mental field of integrity, but the main directly її practical steps to ensure the development of an integral national state-owned complex.