Особливості венчурного фінансування Придніпровського економічного району в умовах створення екосистеми інноваційного інвестування - Лях, I.І. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Статтю присвячено оцінюванню стану регіональних венчурних фондів Придніпровського економічного району. Оскільки вони є основними інвесторами інноваційних підприємств, такі інститути необхідно розвивати не тільки у Центрально-Поліському економічному районі та Києві, але і в Придніпровському та інших.
Доведено, що Україна більш активно виробляє інноваційну продукцію порівняно з рівнем активності інвестування в інновації. У сучасних умовах цей факт вказує на необхідність сприяння розвитку інституцій венчурного інвестування для забезпечення належного функціонування інноваційної екосистеми інвестування на регіональному рівні.
Забезпечення інноваційного розвитку в регіонах не може бути обмежене інвестиціями в інновації чи закупівлею новітньої техніки і технологій. Має бути створено комплекс умов для здійснення ефективної інноваційної політики суб’єктів господарювання, розташованих у регіоні. Виявлено, що іноземні учасники венчурного бізнесу, як правило, інвестують в економічну діяльність на території Придніпровського економічного району тільки перші три-п’ять років на початку створення нової компанії. Це потребує збалансованих змін у науково-технічній, інноваційно-інвестиційній політиці, які необхідні для активізації інноваційної діяльності суб’єктів підприємництва, залучення інвестицій в усі сектори регіональної економіки.
Незважаючи на суттєві зрушення законодавства вбік європейської практики, попереду все ще залишається складний шлях до поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Довгострокові зусилля, потрібні для активізації інновацій, обов'язково передбачають наявність сприятливого середовища як на національному, так і на регіональному рівнях.
Пріоритетним й ефективним напрямом удосконалення інвестиційної політики є поступова успішна реалізація масштабних інвестиційних проєктів. Залучення на національний ринок впливових іноземних інвесторів і дієве підтримуюче супроводження таких проєктів сприятимуть поліпшенню іміджу України на світовому ринку капіталів, залученню довгострокових інвестицій. Статья посвящена оценке состояния региональных венчурных фондов Приднепровского экономического района. Поскольку они являются основными инвесторами инновационных предприятий, их необходимо развивать не только в Центрально-Полесском экономическом районе и Киеве, но и в Приднепровском и других.
Доказано, что Украина более активно производит инновационную продукцию по сравнению с уровнем активности инвестирования в инновации. В современных условиях этот факт указывает на необходимость содействия развитию институтов венчурного инвестирования для обеспечения надлежащего функционирования инновационной экосистемы инвестирования на региональном уровне.
Обеспечение инновационного развития в регионах не может быть ограничено инвестициями в инновации или закупкой новой техники и технологий. Должен быть создан комплекс условий для проведения эффективной инновационной политики субъектов хозяйствования, расположенных в регионе. Установлено, что иностранные участники венчурного бизнеса, как правило, инвестируют в экономическую деятельность на территории Приднепровского экономического района только первые три-пять лет в начале создания новой компании. Это требует сбалансированных изменений в научно-технической, инновационно-инвестиционной политике, которые необходимы для активизации инновационной деятельности субъектов предпринимательства, привлечения инвестиций во все секторы региональной экономики.
Несмотря на существенные сдвиги законодательства в сторону европейской практики, впереди все еще остается сложный путь к улучшению инвестиционного климата в Украине. Долгосрочные усилия, которые необходимы для активизации инноваций, обязательно предусматривают наличие благоприятной среды как на национальном, так и на региональном уровнях.
Приоритетным и эффективным направлением совершенствования инвестиционной политики является постепенная успешная реализация масштабных инвестиционных проектов. Привлечение на национальный рынок влиятельных иностранных инвесторов и поддерживающее сопровождения таких проектов будут способствовать улучшению имиджа Украины на мировом рынке капиталов и привлечению долгосрочных инвестиций. The paper is devoted to the assessment of the condition of regional venture funds in the Prydniprovsky Economic Region. As they are the main investors of innovative enterprises, it is needed to be develop such institutions not only in the Central Polissya economic region with the capital of Ukraine, but also in the Prydniprovsky economic region as well in other economic regions.
It is proved that Ukraine is more active in producing innovative products compared to the level of investing in innovation. In current conditions, this fact indicates the necessity of promoting the development of venture investment institutions to ensure the proper functioning of an ecosystem for innovative investing on the regional level.
Ensuring the innovative development in the regions cannot be limited by investments in innovation or by procurements of the modern equipment and technologies, but a set of conditions must be created for an effective innovation policy of economic entities located in the region. The analysis showed that foreign venturers usually invest in economic activities in the Prydniprovsky economic district only for the first three to five years at the beginning of new company incipience. This requires balanced changes in in such policies as for science and technology, innovation and investment, which are necessary to intensify the innovative activities of business entities, attracting investment in all sectors of the regional economy.
Despite significant changes in legislation towards European practice, there is still a long and difficult way to go before the investment climate in Ukraine warms up. The long-term efforts required by innovation activating necessarily involve a favourable environment at both the national and regional levels.
The priority and effective direction of investment policy improvement is the gradual successful implementation of large-scale investment projects. Attracting influential foreign investors to the Ukrainian market and effectively supporting such projects will help improve Ukraine's image in the global capital market and attract long-term investments.