Економічний механізм стимулювання інноваційної діяльності в Україні - Дяченко, Н.П.; Дяченко, В.С. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
У сучасних умовах господарювання інновації виступають одним із ключових чинників, що визначають перспективи соціального й економічного розвитку. Виявлено, що протягом 2010-2019 рр. відбулося значне скорочення кількості організацій, які здійснювали наукові дослідження та розробки, інноваційно активних підприємств, а також виконавців науково-дослідної діяльності. Проаналізовано динаміку змін витрат підприємств на інноваційну діяльність упродовж 2010-2019 рр., кількість упроваджених інновацій (продукції та/чи технологічних процесів) по регіонах у 2019 р. і частку витрат на виконання НДР у ВВП у країнах ЄС. В современных условиях хозяйствования инновации выступают одним из ключевых факторов, определяющих перспективы социального и экономического развития. Выявлено, что в течение 2010-2019 гг. произошло значительное сокращение количества организаций, осуществлявших научные исследования и разработки, инновационно активных предприятий, а также исполнителей научно-исследовательской деятельности. Проанализирована динамика изменений расходов предприятий на инновационную деятельность в течение 2010-2019 гг., количество внедренных инноваций (продукции и/или технологических процессов) по регионам в 2019 г. и доли расходов на выполнение НИР в ВВП в странах ЕС. The article notes that in modern economic conditions, innovations are one of the key factors that determine the prospects for social and economic development. It was revealed that during 2010-2019 there was a significant reduction in the number of organizations engaged in research and development, a decrease in the number of innovatively active enterprises and the number of performers of research activities. The dynamics of changes in the expenditures of enterprises on innovative activities during 2010-2019, the number of innovations (products and/or technological processes) introduced by regions in 2019 and the share of expenditures on R&D in GDP in the EU countries have been investigated.