Інноваційна інфраструктура як чинник активізації інноваційної діяльності у провідних країнах світу - Олексенко, Л.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
У статті проаналізовано визначення поняття «інноваційна інфраструктура» та завдання, вирішення яких має забезпечувати інноваційна інфраструктура. Розглянуто складові інноваційних територіальних структур – науково-технологічні, наукові, дослідницькі парки (технопарки), бізнес-інкубатори і технополіси, які сприяють піднесенню економіки та активізації творчого процесу. Встановлено особливості функціонування фірм «спін-офф», бізнес-інкубаторів, наукових парків, технополісів, технопарків, інноваційних центрів в активізації інноваційної діяльності. Розглянуто американську, європейську, японську та китайську моделі технопарків. В статье проанализированы определения понятия «инновационная инфраструктура» и задачи, решение которых должна обеспечить инновационная инфраструктура. Рассмотрены составляющие инновационных территориальных структур – научно-технологические, научные, исследовательские парки (технопарки), бизнес-инкубаторы и технополисы, которые способствуют подъему экономики и активизации творческого процесса. Установлены особенности функционирования фирм «спин-офф», бизнес-инкубаторов, научных парков, технополисов, технопарков, инновационных центров в активизации инновационной деятельности. Рассмотрены американская, европейская, японская и китайская модели технопарков. The article analyzes the definitions of the concept of innovation infrastructure and examines the tasks to be solved by innovation infrastructure. The components of innovative territorial structures are considered – scientific and technological, scientific, research parks (technoparks), business incubators and technopolises, which contribute to the rise of the economy and the intensification of the creative process. The peculiarities of the functioning of spin-off companies, business incubators, science parks, technopolises, technoparks, innovation centers in intensifying innovation activities in the countries have been clarified. Models of technology parks have been studied, namely: American, European, Japanese and Chinese.