Розроблення прогнозів експортно-імпортних операцій у системі зовнішньоекономічної діяльності - Прокопишин, O.С. (Управління економікою: теорія та практика, 2020)
Сьогодні особливої актуальності набувають проблеми управління експортно-імпортними операціями в системі зовнішньоекономічної діяльності підприємств різних галузей.
Виконано прогнозування показників експортно-імпортних операцій із використанням методу авторегресії. Розрахунки свідчать про зростання обсягів експорту та імпорту з країн Європи в Україну; збільшення обсягу інвестицій зовнішньоекономічної діяльності; скорочення сальдо експортно-імпортних операцій та співвідношення між імпортом та експортом.
Доведено, що прогнозування є дієвим інструментом планування зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, застосування якого сприятиме прийняттю науково обґрунтованих управлінських рішень при формуванні планів відвантаження споживачам, виробничих програм і стратегій стратегічного розвитку підприємств; виявленню резервів підвищення ефективності організації міжнародної збутової діяльності; оптимізації структури експортно-імпортних операцій. В настоящее время особую актуальность приобретают проблемы управления экспортно-импортными операциями в системе внешнеэкономической деятельности предприятий различных отраслей.
Проведено прогнозирование показателей экспортно-импортных операций с использованием метода авторегрессии. Расчёты свидетельствуют о росте объёмов экспорта и импорта из стран Европы в Украину; увеличении объёма инвестиций внешнеэкономической деятельности; сокращении сальдо экспортно-импортных операций и соотношения между импортом и экспортом.
Доказано, что прогнозирование является действенным инструментом планирования внешнеэкономической деятельности субъектов хозяйствования, применение которого будет способствовать принятию научно обоснованных управленческих решений при формировании планов отгрузки потребителям, производственных программ и стратегий стратегического развития предприятий; выявлению резервов повышения эффективности организации международной сбытовой деятельности; оптимизации структуры экспортно-импортных операций. At present, the problems of managing export-import operations in the system of foreign economic activity of enterprises of various industries are becoming especially relevant.
The article forecasts the indicators of export-import operations using the autoregression method. Calculations show an increase in exports and imports from European countries to Ukraine; volume of investments in foreign economic activity; reduction of the balance of export-import operations and the ratio between imports and exports.
It is proved that forecasting is an effective tool for planning foreign economic activity of economic entities, the application of which will facilitate the adoption of scientifically sound management decisions in the formation of plans for shipment to consumers, production programs and strategies for strategic development of enterprises; identification of reserves to increase the efficiency of the organization of international sales activities; optimization of the structure of export-import operations.