WEB-система оцінювання рівня регіонального розвитку - Пурський, О.І.; Мельник, Т.М.; Харченко, О.Н.; Гамалій, В.Ф. (Проблеми програмування, 2020)
Робота присвячена розробці засобів автоматизації процесів оцінювання рівня соціально-економічного розвитку регіонів України. В роботі представлено метод автоматизованого визначення інтегральних показників на основі спільного використання методів факторного аналізу і експертного оцінювання, що підвищило надійність результатів розрахунків і забезпечило можливість проведення аналізу взаємозв’язків між показниками з точки зору їхнього впливу на загальну соціально-економічну ситуацію в регіоні. Розроблено та програмно реалізовано інформаційно-аналітичну Web-систему оцінювання рівня соціально-економічного розвитку регіонів України. Web-система має трирівневу архітектуру технічних засобів і призначена для автоматизації процесів оцінювання рівня соціально-економічного розвитку регіонів України на основі експертно-статистичного методу. Web-додаток розрахований на роботу із трьома групами користувачів та забезпечує доступ до елементів управління взаємодією залежно від рівня доступу конкретного користувача. Работа посвящена разработке средств автоматизации процессов оценивания уровня социально-экономического развития регионов Украины. В работе представлен метод автоматизированного определения интегральных показателей на основе совместного использования методов факторного анализа и экспертного оценивания, что повысило надежность результатов расчетов и обеспечило возможность проведения анализа взаимосвязей между показателями с точки зрения их влияния на общую социально-экономическую ситуацию в регионе. Разработана и программно реализована информационно-аналитическая Web-система оценки уровня социально-экономического развития регионов Украины. Web-система имеет трехуровневую архитектуру технических средств и предназначена для автоматизации процессов оценивания уровня социально-экономического развития регионов Украины на основе экспертно-статистического метода. Web-приложение рассчитано на работу с тремя группами пользователей и обеспечивает доступ к элементам управления в зависимости от уровня доступа конкретного пользователя. This article focuses on the automation tools development for evaluating the socio-economic development of Ukraine regions. In this work we present a method for automated determination of integral indicators based on factor analysis and expert estimation methods is presented. The method application improved the calculation results reliability and the opportunity provided to analyze the relationships between indicators in terms of their impact on the general regional socio-economic situation. The information-analytical Web-based system for evaluating the socio-economic development of Ukraine regions has been developed and implemented. The Web-based system has a three-level architecture of technical tools and intended for processes automation of socio-economic level development evaluating of Ukraine regions based on expert-statistical method. The Web-based application is designed to work with three user groups and provides access to control elements depending on the access level of user.