Модель інформаційного об’єкта для електронної бібліотеки та її верифікація - Новицький, О.В.; Резніченко, В.А. (Проблеми програмування, 2020)
Запропоновано підхід формальної верифікації UML 2.0 через відображення OWL-DL в UML 2.0. У результаті розроблено оригінальний метод до відображення OWL-DL в UML 2.0 через дескриптивну логіку. Забезпечено повноту відображення UML-OWL через стереотипи та мічені значення UML 2.0 на рівні М0, М1 метамоделі МОF. Запропоновано модель інформаційного об'єкта для семантичної електронної бібліотеки, яка побудована з використанням мови UML. Також здійснено перевірку запропонованої моделі шляхом відображення моделі UML в OWL з наступною валідацією побудованої онтології за допомогою різонерів. Предложен подход формальной верификации UML 2.0 с использованием отражения OWL-DL в UML 2.0. В результате разработан оригинальный метод к отображению OWL-DL в UML 2.0 через дескриптивную логику. Обеспечена полнота отображения UML-OWL через стереотипы и меченые значение UML 2.0 на уровне М0, М1 метамодели МОF. Предложена модель информационного объекта для семантической электронной библиотеки, которая построена с использованием языка UML. Также осуществлена проверка предложенной модели путем отражения модели UML в OWL и последующей валидации построенной онтологии с помощью ризонеров. An approach for formal verification of UML 2.0 using mapping OWL-DL in UML 2.0 is proposed. As a result, an original approach for mapping OWL-DL to UML 2.0 through description logic has been proposed. The completeness of the mapping of UML-OWL through stereotypes and labeled UML 2.0 values at the level of M0, M1 of the MOF metamodel is provided. A model of the information object (IO) for the semantic electronic library, which is described by using the UML language, is proposed. The proposed IO model was also verified by mapping it into OWL and then validating the constructed ontology by using risoners.