Системи збереження даних для ІТ інфраструктури - Пунда, С.Ю. (Проблеми програмування, 2020)
Проведено огляд сучасних архітектур збереження даних, було наведено переваги та недоліки кожної з них. Проаналізовано системи збереження даних сімейства IBM FlashSystem, а також програмного забезпечення Spectrum Virtualize, яке відповідає за віртуалізацію, компресію, розподілення та реплікацію даних які зберігаються на системі збереження. Розроблено математичну модель системи збереження даних компанії IBM Storwize v5030E. Застосовано відомі метрики для оцінки її продуктивності при використанні шпиндельних та твердотільних накопичувачів. Експериментально виявлено вплив апаратної та програмної компресії даних на швидкодію системи. Сформульовано рекомендації за якими можна визначити, які носії та який стек технологій слід використовувати бізнес-користувачу для виконання поставлених перед ним завдань. Проведен обзор современных архитектур хранения данных, были приведены преимущества и недостатки каждой из них. Проанализированы системы хранения данных семейства IBM FlashSystem, а также программного обеспечения Spectrum Virtualize которое отвечает за виртуализацию, компрессию, распределения и репликацию данных, которые хранятся на системе хранения. Разработана математическая модель системы сохранения данных компании IBM Storwize v5030E. Применены известные метрики для оценки её производительности при использовании шпиндельных и твердотельных накопителей. Экспериментально выявлено влияние аппаратной и программной компрессии данных на быстродействие системы. Сформулированы рекомендации по которым можно определить какие носители и какой стек технологий следует использовать бизнес-пользователю для выполнения поставленных перед ним задач. A review of modern data storage architectures was conducted, the advantages and disadvantages of each of them were given. The data storage systems of the IBM FlashSystem family were analyzed, as well as Spectrum Virtualize software, which is responsible for virtualization, compression, distribution and replication of data stored on the storage system. A mathematical model of the data storage system of IBM Storwize v5030E was developed. Well-known metrics are used to evaluate its performance when using spindle and solid-state drives. The effect of hardware and software data compression on system performance has been experimentally revealed. Recommendations are formulated by which it is possible to determine which media and which technology stack should be used by a business user to complete the tasks assigned to him.