Досвід використання семантичних технологій для створення інтелектуальних ВЕБ-енциклопедій (на прикладі розробки порталу E-BYE) - Андон, П.І.; Рогушина, Ю.В.; Гришанова, І.Ю.; Резніченко, В.А.; Киридон, А.М.; Арістова, А.В.; Тищенко, А.О. (Проблеми програмування, 2020)
Розглянуто концепцію розробки Великої української енциклопедії (ВУЕ), проаналізовано основні переваги, які надає створення її портальної версії е-ВУЕ. Для обґрунтування вибору технологічної платформи для побудови такого порталу автори роботи детально розглянули ідею та мету проекту, специфіку подання інформації в е-ВУЕ (типи та обсяг контенту, засоби його структурування, відношення між окремими елементами, бізнес-процеси публікації статей, вимоги до дизайну), оцінили доцільність використання Wiki-технології, а саме – можливості та обмеження використання MediaWiki. Аналіз основних технологічних складових портальної версії е-ВУЕ дозволив запропонувала напрямки розширення функціоналу е-ВУЕ на основі застосування сучасних засобів керування знаннями та форматів їх інтероперабельного подання. Також враховано проблеми захисту інформації та визначення прав доступу до різних елементів контенту. Для розробки портальної версії Великої української енциклопедії виникає потреба у застосуванні сучасних інтелектуальних Web-технологій, які мають забезпечити можливість подання та аналізу складної системи знань. Це обумовлює необхідність в дослідженні сучасних Web-технологій та співставлення їх можливостей та виразності зі специфічними вимогами, що випливають з концепції е-ВУЕ. Пропонується розробити розширення таких відкритих програмних засобів з використанням онтологічного аналізу та стандартів Semantic Web, обґрунтовуються основні напрямки такого семантичного розширення та переваги, які надає їх використання. З точки зору концепції Semantic Web е-ВУЕ можна розглядати як розподілену БЗ, яку можуть використовувати як люди, так і інтелектуальні програми. Нами були виділені типові інформаційні об’єкти, характерні для ВУЕ, визначено їх характерні ознаки та приклади. Ця інформація формально представлена у вигляді Wiki-онтології е-ВУЕ. Основні принципи організації БЗ е-ВУЕ, яка базується на застосуванні категорій Wiki та семантичних властивостей Semantic MediaWiki, дозволяють відобразити відношення та характеристики типових інформаційних об’єктів, які представлені в е-ВУЕ. Використання цих характеристик забезпечує виконання пошукових запитів на семантичному рівні, дозволяє вдосконалити навігацію між елементами порталу та інтегрувати відомості з різних сторінок. Рассмотрена концепция разработки Большой Украинской энциклопедии (БУЭ), проанализированы основные преимущества, которые предоставляет создания ее портальной версии е-БУЭ. Для обоснования выбора технологической платформы для построения такого портала авторы работы подробно рассмотрели идею и цель проекта, специфику представления информации в электронной БУЭ (типы и объем контента, средства его структурирования, отношение между отдельными элементами, бизнес-процессы публикации статей, требования к дизайну) , оценили целесообразность использования Wiki-технологии, а именно – возможности и ограничения использования MediaWiki. Анализ технологических составляющих портальной версии е-БУЭ позволил предложила направления расширения функционала электронной Вуэ на основе применения современных средств управления знаниями и форматов их интероперабельного представления. Также учтено проблемы защиты информации и определения прав доступа к различным элементам контента. Для разработки портальной версии Великой Украинской энциклопедии возникает потребность в применении современных интеллектуальных Web-технологий, которые должны обеспечить возможность представления и анализа сложной системы знаний. Это обусловливает необходимость в исследовании современных Web-технологий и сопоставление их возможностей и выразительности со специфическими требованиями, вытекающими из концепции е-Вуэ. Предлагается разработать расширение таких открытых программных средств с использованием онтологического анализа и стандартов Semantic Web, обосновываются основные направления такого семантического расширения и преимущества, которые предоставляет их использования. С точки зрения концепции Semantic Web э-БУЭ можно рассматривать как распределенную БЗ, которую могут использовать как люди, так и интеллектуальные программы. Нами были выделены типичные информационные объекты, характерные для, определены их характерные признаки и примеры. Эта информация формально представлена в виде Wiki-онтологии е- БУЭ. Основные принципы организации БЗ
е-БУЭ, основанная на применении категорий Wiki и семантических свойств Semantic MediaWiki, позволяют отразить отношение и характеристики типовых информационных объектов, которые представлены в электронной БУЭ. Использование этих характеристик обеспечивает выполнение запросов на семантическом уровне, позволяет усовершенствовать навигацию между элементами портала и интегрировать сведения из разных страниц. We consider the conceptual principles of the Great Ukrainian Encyclopedia development and analyze the main advantages of its portal version – e-VUE. This portal version requires the relevant technological platform with high-level expressiveness and efficiency. Development of e-VUE with complex knowledge structure causes the study of modern Web-technologies and matching their capabilities with the specific requirements of encyclopedia. Therefore we consider in details the project idea and purposes, the specifics of e-VUE information representation (number and volume of articles, content types and sources, relations between content elements and their properties, business processes of article publication, design requirements) and processing (navigation, requests, integration and matching means) to estimate the Wiki-technology feasibility use (namely - opportunities and restrictions of MediaWiki technological platform). Also attention is paid to the means of information security ensuring and semantic-based establishment of content access rights. The results of such analysis show that MediaWiki with semantic plugins can be used as a base for e-VUE portal construction but needs in extension of its functionality based on modern knowledge management tools and formats of their interoperable representation. Now we are oriented on use of ontological analysis and Semantic Web standards (OWL, RDF, SPARQL). In terms of the Semantic Web, e-VUE is a distributed database with heterogeneous types of information objects that can be used both by humans and by external software (e.g. by intelligent agents). The main principles of e-VUE knowledge base organization are grounded on Wiki categories and semantic properties of Semantic MediaWiki that are used for formal representation of the e-VUE typical information objects (TIO). Such approach allows to express TIO relations, properties and characteristics that can be used by logical inference and semantic retrieval to improve the navigation between portal elements and integration of data from various Wiki pages.